Handenwassen

Handenwassen is een van de belangrijkste maatregelen om ziekte te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat als iedereen zijn handen goed zou wassen, dan worden er 31% minder mensen ziek door diarree en 16 tot 21% minder mensen verkouden!

Op een festival is het vaak helemaal niet mogelijk, maar het gebeurd ons ook regelmatig dat we bij vrienden thuis onze handen niet goed kunnen wassen. Er is geen zeep op het toilet, of er is geen schone doek om je handen te drogen.

Handenwassen, zo doe je dat:
Veel mensen denken ten onrechte dat je handen even afspoelen onder de kraan voldoet. Het zichtbare vuil is weg, maar er kunnen nog wel omgevings- of poepbacteriën op zitten. Je handen worden pas echt schoon als je ze zorgvuldig wast met water en vloeibare zeep en afdroogt aan een schone doek. Verschoon je handdoek dan ook minimaal dagelijks.

Handen wassen doe je:

  • Voor het eten
  • Voor het bereiden van voedsel
  • Na het aanraken van rauw vlees of groente
  • Na het toiletbezoek of het verschonen van kinderen
  • Na het aanraken van dieren
  • Na het buitenspelen
  • Na het hoesten of niezen
  • Na het schoonmaken

Desinfecteren of wassen?
Er zijn allerlei desinfecterende handgels te krijgen. Handig voor onderweg. Volgens het RIVM zijn beide even goed voor een goede handhygiëne. Alleen als je handen zichtbaar vuil zijn, is wassen beter. Dus zo’n desinfecterende gel is een goede aanvulling op de inhoud van je handtas!  Als je je handen vaak wast of desinfecteert drogen ze erg uit. Dit voelt niet prettig, maar is ook niet bevorderlijk voor een goede handhygiëne.  Omdat wij beide kleine kinderen hebben, en dus heel wat luiers verschonen, wassen wij wat af. Daarom staan er ook overal handcrème in het huis. Dubbelop, dus je handen wassen en desinfecteren is voor mensen met een normale weerstand dan ook niet aan te raden. Dit droogt je handen te veel uit.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s