Zeepblok of vloeibare zeep, wat is beter?

Handenwassen is een van de belangrijkste maatregelen om ziekte te voorkomen. Vandaar dat onze allereerste blog daar over ging. Maar waar kan je je handen het beste mee wassen? Hond in de pot kreeg van een van haar lezers de vraag of het stuk vaste zeep wat soms in campingtoiletten hangt wel zo hygiënisch is om te gebruiken. In deze coronatijden wil je er zeker van zijn dat je handen echt schoon worden en dat je juist niet allerlei ziektes oploopt van de campingzeep. 

Water en zeep

Allereerst is het van belang dat je zowel water als zeep gebruikt. Is er geen zeep voorhanden dan is water beter dan niets, maar er kunnen na het wassen met water nog wel degelijk omgevings- of poepbacteriën op je handen zitten. Niet ideaal dus. Je handen worden pas echt schoon als je ze zorgvuldig wast en afdroogt aan een schone doek. 

Aan de buitenkant kan zo’n stuk vaste zeep er misschien niet fris uit zien, en in het schaaltje waar het soms op ligt kan het ook zeker wemelen van de bacteriën. Toch blijkt uit onderzoek dat als je het stuk zeep met water gebruikt, je handen er prima schoon van worden. 

Thuis een bacteriesoepje voorkomen 

Als je thuis vaste zeep gebruikt, leg de zeep na gebruik dan op een uitlekbakje, of een speciaal zeepbakje met gaten erin. Dan voorkom je dat er een bacteriesoepje in het uitlekwater ontstaat.

Vloeibare zeep oogt en voelt voor veel mensen schoner, maar indien hetzelfde flesje vaak wordt hervuld kunnen ook daar bacteriën verzamelen. Ook het tuitje van de vloeibare zeepdispenser wordt vaak door mensen met de handen aangeraakt en daar kunnen dus ook bacteriën aan blijven kleven. Een pompje zou dus eigenlijk elke dag schoon en droog gemaakt moeten worden.

Blok zeep beter voor de wereld

Kortom het is dus om het even of je vloeibaar of een stuk zeep gebruikt. Toch willen wij graag in deze blog een lans breken voor het stuk zeep. Dat gebruiken is namelijk veel beter voor het milieu. Allereerst omdat er echt veel minder plastic voor geproduceerd moet worden. Daarnaast is het transport van blokken zeep veel efficiënter omdat je geen water hoeft te vervoeren.

Gewoon gebruiken dus die campingzeep!

One thought

  1. Helemaal mee eens, ook ipv doucheschuim in plastic flessen een lekker stuk zeep in het zeepbakje van douche of bad. Dezelfde besparing als genoemd in het blog.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s