Westnijlvirus, een nieuw virus in Nederland?

Het Westnijlvirus (WNV) is bezig met een opmars en komt steeds dichterbij. De laatste jaren is er een enorme stijging van het aantal ziektegevallen. In de Verenigde Staten is het dé nummer één ziekte bij de mens die door muggen wordt overgedragen. In Nederland, waar het voorheen niet voorkwam, zijn er dit jaar al zeven besmettingen vastgesteld. Naast mensen zijn ook paarden erg gevoelig voor dit virus. Hoog tijd dus voor hond in de pot om er een blog aan te wijden. 

Hoe ziek word je van dit virus? 

Gelukkig valt het voor de meeste mensen wel mee hoe ziek ze worden van WNV. Slechts tien tot twintig procent van de besmette mensen heeft er last van en krijgt de ziekte westnijlkoorts. Koorts en griepachtige verschijnselen zijn dan het meest voorkomend. Helaas is er ook een kans van ongeveer één procent dat je zeer ernstige symptomen ontwikkeld zoals meningitis, encefalitis of myelitis, waarbij je hersenen, hersenvliezen of je zenuwen ontstoken raken. Daar kan je aan overlijden.

Mensen met een minder goed werkend immuunsysteem door medicijnen of ouderdom hebben meer risico om ernstig ziek te worden en/of te overlijden. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen het virus. Als je het westnijlvirus een keer gehad hebt, houd je de rest van je leven wel bescherming tegen een nieuwe infectie.

En je huisdieren, lopen die risico?

Honden en katten kunnen het virus wel krijgen van muggen, maar ze worden er bijna nooit ziek van. Paarden en vogels lijken wat dat betreft meer op mensen en kunnen ook ernstige neurologische verschijnselen krijgen of er aan sterven. Voor paarden is er een jaarlijks vaccin beschikbaar. 

Is contact met een dier of mens met WNV gevaarlijk?

Muggen krijgen het virus als ze een vogel met WNV prikken, waarna ze het virus weer door kunnen geven aan andere vogels. Besmette mensen en andere zoogdieren verspreiden het virus niet verder, contact met hen is niet gevaarlijk. Wel kan WNV overgedragen worden met een bloedtransfusie, daarom wordt er nu op gescreend door de bloedbank.

Kan je het voorkomen?

Echt voorkomen dat je WNV krijgt, wordt lastig. Met onderstaande tips kan je de kans wel verkleinen: 

 • Draag bedekkende kleding in de schemer en gebruik eventueel mugafwerende middelen.
 • Voorkom dat muggen je huis inkomen door horren te plaatsen of slaap onder een muskietennet.
 • Vermijd stilstaand water zodat er geen muggenplaag ontstaat.

Westnijlvirus, blijft het in Nederland?

Door warmere winters is de kans groter dat besmette muggen overleven en in het voorjaar vogels infecteren . Hierdoor kan het virus zich verder verspreiden. Dit jaar is er voor het eerst een vogel gevonden die in Nederland besmet is geraakt en het niet heeft meegenomen vanuit het buitenland. Des te meer reden om actie te ondernemen tegen klimaatverandering dus.

2 thoughts

 1. Nuttig artikel! Alleen: hoe groot is nu de kans dat je door een mug wordt gestoken die het virus draagt in NL? Verder vind ik 1% ernstige effecten, zoals die worden genoemd, best heftig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Beste Peer,

   Dank voor je reactie. Goede vraag ook, we moesten er duidelijk even over na denken….
   Hoe groot de kans is dat je in Nederland Westnijlvirus krijgt, hangt van veel factoren af. Zoals of we een warm voorjaar krijgen en of het een gunstig jaar is voor muggen, of er veel trekvogels besmet zijn, tot of je graag ’s avonds in je korte broek buitenzit en of jij precies degene bent die bijna nooit gestoken wordt, of juist heel vaak. Woon je in een muggenrijk gebied of juist niet. Alles bij elkaar schatten we de kans dat je ziek wordt door WNV als klein in. Dit aangezien er in de hele EU in 2019 slechts 410 patiënten waren met de ziekte.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s