Zwanger, what to drink?


Wat kan je nu met een gerust hart drinken als je zwanger bent? Kon je een paar jaar geleden nog gerust borstvoedingsthee drinken, nu wordt het door professionals juist ontraden aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit in verband met de venkel en anijs die er in zit. Dan zijn er nog cultuurgebonden adviezen. Lin werd in Italië geregeld vreemd aangekeken als ze zei dat ze vanwege haar zwangerschap geen wijn dronk. Bij het drinken van een cappuccino kreeg ze juist een blik die je in Nederland krijgt als je met je dikke buik een wit wijntje besteld. Hoe onderscheid je nu de zin van de onzin van al deze adviezen? Lees er meer over in deze blog.

What not to drink

Met voedsel moet je als zwangere vooral oppassen voor verschillende bacteriën
en parasieten in het eten die bij jouw of je baby schade kunnen veroorzaken. Het grootste deel van de drankjes waarvoor je gewaarschuwd wordt, heeft vooral te maken met bepaalde stoffen of de hoeveelheid ervan die je binnen krijgt. Een kopje zoethoutthee kan geen kwaad, maar mocht je er liters van drinken dan kan dit lijden tot een verhoogde bloeddruk. Kombucha, een rising star onder de drankjes, kan je om de volgende redenen beter laten staan als je zwanger bent. Huisgemaakt is er een risico op contaminatie met ziekmakende bacteriën en schimmels. Daarnaast bevat dit drankje ook cafeïne en sporen van alcohol. Of en in welke mate dat laatste schadelijk is, lees je hieronder.

Italië versus Nederland – alcohol
Uit een onderzoek in 2010 bleek dat 65 procent van zwangere vrouwen in Italië alcohol dronk. Ook in Engeland en Rusland wordt er onder zwangeren nog relatief vaak gedronken. In Nederland, was dat in 2010 al not done als zwangere. Inmiddels wordt het hier zelfs ontraden om eten gekookt in alcohol te nuttigen omdat er toch enige restanten alcohol kunnen achterblijven.  Er is geen veilige hoeveelheid alcohol bekend tijdens de zwangerschap, dus ook niet van dat ene wijntje per maand. Het merendeel van de wetenschappers raadt al het alcoholgebruik daarom af. Ook in Italië is de overheid een grote campagne begonnen om zwangeren te waarschuwen tegen het gebruik van alcohol. 

Italië versus Nederland – koffie
Dat koffie wordt ontraden in Italië, zit hem in de cafeïne wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Cafeïne zit ook in cola, energy drinks (zeer veel), thee en chocolade. Hoewel het in de Italiaanse cultuur dus veel sterker leeft om als zwangere geen koffie te drinken (in tegenstelling tot alcohol) adviseert zowel de Nederlandse als de Italiaanse overheid om het te houden bij maximaal 200 mg per dag.  Dat komt kort door de bocht neer op op twee cappuccino’s, een kopje groene thee en een reep melkchocolade.


What to drink?
Dat witte wijntje kan je dus even niet drinken en teveel aan koffie is ook een no go. Maar wat moet je die negen maanden dan drinken behalve water? We hebben wat opties voor je op een rij gezet. Proost!

 • Thee (rooibos is sowieso goed)
 • Melk (zolang het niet rauw is)
 • Karnemelk
 • Bruiswater 
 • Vruchtensap (suikerbom!)
 • Frisdrank of limonade (suikerbom!)
 • Light frisdrank of limonade (aspartaam is volgens het voedingscentrum geen probleem)

Voor de feeststemming:

 • Ginger beer
 • Alcoholvrij bier (de keuze is reuze)
 • Mocktails (je hebt nu heerlijke alcohol vrije gin tonics)
 • Alcoholvrije wijn 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s