Covid vaccin, doen of niet?

Een jaar geleden schreven we een blog over een mysterieus virus dat opgedoken was in China. Helaas bleek onze vrees waarheid en is covid 19 uitgegroeid tot een epische pandemie. Gelukkig lijkt er na een jaar van lock downs, quarantaine en enorm leed, licht aan het eind van de tunnel te zijn in de vorm van vaccins. Er is veel discussie welk deel van de bevolking als eerst aan de beurt moet komen en of het verstandig is om je te laten enten of niet. Dan is er nog verschil tussen de werkzaamheid en werking van de verschillende vaccins. Er zijn in totaal zes verschillende vaccins door Nederland besteld. Niet iedereen zal met hetzelfde vaccin worden ingeënt. Maar wat ís nou het verschil tussen de werking en effectiviteit van deze vaccins? Is zo’n mRNAvaccin, wat nooit eerder is gebruikt, wel even veilig als de vaccins die gebaseerd zijn op een traditionele methode?  Wij zochten het voor je uit.  

Ingekochte coronavaccins door Nederland

VaccinWerkingsmechanisme% beschermingGoed gekeurd?
BioNtech&Pfizer Comirnaty vaccin mRNA95%Ja
Moderna vaccinmRNA94%Ja
AstraZeneca “Oxford”vaccinAangepast verkoudheids (adeno)virus chimpansee met coronavirus genen 50-90%, bij ouderen niet goed onderzocht.Ja
CurevacmRNANiet bekend/openbaarNog niet
JanssenAangepast virus met coronavirus genenNiet bekend/openbaarNog niet
Sanofi & GSKKlassiek vaccin. Stukje virus eiwit in adjuvansNiet bekend/openbaarNog niet

Hoe werkt het corona mRNA vaccin?

Een coronavaccin wat gebruikt maakt van mRNA brengt heel kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) zoals aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen bij een besmetting. Uiteindelijk wordt het vaccin, binnen enkele dagen,  op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken. De verwachting is dat deze vaccins ook werkzaam zijn bij mutaties van het covid-19 virus.

Zijn er bijwerkingen en kan het mRNA vaccin je DNA veranderen?

Het mRNA komt niet in de kern van je cel waar je DNA zit en wordt snel weer afgebroken. Wel veroorzaakt het een lichte ontstekingsreactie in je lichaam. Je kan enkele dagen last hebben van pijnlijkheid op de plek van vaccinatie en sommige krijgen koorts. Deze verschijnselen zie je overigens bij meer vaccins.

De mRNAcorona vaccins van Moderna en Pfizer zijn getest op een zeer grote groep mensen en inmiddels wereldwijd aan miljoenen mensen gegeven. Tot op heden zijn er niet veel ernstige bijwerkingen gezien. Omdat het vaccin gebaseerd is op een nieuwe technologie kan het echter zijn dat bijwerkingen die zeer zeldzaam zijn, nog niet eerder verschenen zijn en pas naar voren komen als het miljoenen keren gebruikt is. Het risico is in dat opzicht dus groter bij de eerste groep gevaccineerden. Bij het vaccineren in het Verenigd Koninkrijk bleek het Pfizer vaccin bij enkele mensen die bekend waren met allergieën een heftige allergische reactie te veroorzaken. Er wordt daarom inmiddels geadviseerd om mensen die een geschiedenis van anafylactische reactie op medicatie of eten hebben, niet te vaccineren met dit vaccin.

 Hoe zit het met mogelijke effecten op de lange termijn?    

Een grote groep mensen maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de coronavaccins op de markt zijn gekomen. In tegenstelling tot het normaal gesproken jarenlange proces zijn sommige  vaccins nu binnen een jaar op de markt. Het grote verschil is dat er bij de ontwikkeling van deze vaccins een enorme inzet en hoeveelheid geld beschikbaar is gesteld om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn hierbij geen stappen overgeslagen in het registratieproces. Wel is het zo dat indien de stappen tussen de verschillende fasen van het onderzoek langer duren er meer tijd is om lange termijn effecten te zien voor registratie. Deze mis je mogelijk bij een snellere procedure. Op basis van het werkingsmechanisme is het niet te verwachten dat er lange termijn effecten optreden, het mRNA wordt immers binnen enkele dagen afgebroken, echter helemaal uitsluiten kun je het niet. 

Wel of niet vaccineren?
De overheid maakt op basis van beschikbaarheid en effectiviteit een keuze welke groep van de bevolking welk vaccin krijgt en in welke volgorde. Hier heb je als individu dus niet veel keuze in. Wat je wel kan beslissen is of je je laat vaccineren. Zekerheid dat het honderd procent goed gaat heb je nooit. Wel weten we dat de mRNA vaccins een enorm hoge effectiviteit hebben, al miljoenen mensen zijn zonder problemen gevaccineerd. Daarbij is het ons enige middel om weer terug te gaan naar een open maatschappij.  Wij zeggen daarom, laat je prikken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s