Mysterieus virus duikt op in China

Er is een nieuw dodelijk virus opgedoken in China. Er wordt nog volop onderzoek gedaan en veel is nog onbekend, maar er wordt gedacht dat het virus via dieren bij mensen terecht is gekomen. Een goede reden voor hond in de pot om hier een blog aan te wijden.

Aankomend weekend is het Chinees Nieuwjaar, dit is jaarlijks de grootste menselijke migratie. Er worden dan bijna 3 miljard reizen geboekt om naar familie te gaan of om vakantie te vieren. Dit gereis kan leiden tot een verspreiding van het virus naar alle delen van de wereld. Mede hierom worden er op verschillende internationale vliegvelden in Azië, maar ook in de V.S. extra controles uitgevoerd. Er is dus een kans dat het virus ook naar Nederland komt, al achten we die (nog) niet zo groot. 

Het mysterieuze virus is afgelopen december in Wuhan, China, ontdekt bij een persoon met longontsteking. In eerste instantie werd gedacht dat het SARS (Sudden acute respiratory syndrome) was, een coronavirus wat ernstige luchtwegproblemen veroorzaakt, maar het blijkt een nieuw type coronavirus te zijn. Het virus wordt officieel 2019-nCoV genoemd.

Corona virussen

Corona virussen komen voor bij mensen en dieren en geven vaak vrij onschuldige verkoudheidsklachten. Een uitzondering daarop is SARS, wat via civetkatten op de Chinese markt bij mensen terecht kwam en zorgde voor een grote ziekte uitbraak en veel dodelijke slachtoffers. MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus) is een andere gevaarlijke variant die in 2014 opdook in Saoedi Arabië en via kamelen bij mensen terecht is gekomen.  

Deze uitbraak

Ook dit keer is de virusuitbraak begonnen op een Chinese markt. Het gaat om de sea food & levende dieren markt in Wuhan. Een stad met 11 miljoen inwoners en een groot internationaal vliegveld. Om verdere verspreiding te voorkomen is de markt ondertussen gesloten en wordt er veel onderzoek gedaan naar de herkomst van het virus. Tot nu toe is nog niet bekend van welke dieren het virus afkomstig is en hoe het wordt overgedragen. 

Er zijn meer dan tweeduizend meldingen van mensen die geïnfecteerd zijn met het virus, waarvan er ruim vijftig zijn overleden. Hoogstwaarschijnlijk zijn er veel meer mensen geïnfecteerd met het virus. Een deel gaat mogelijk niet naar de dokter en er zijn ook mensen die ondertussen zijn overleden aan longontsteking, maar niet getest zijn op het virus. De eerste personen die ziek werden, waren mensen die werkten op de markt of er producten gekocht hadden. Inmiddels zijn er ook mensen ziek geworden die niet op de, nu gesloten, markt geweest zijn, waaronder ziekenhuispersoneel. Het virus kan dus van mens op mens overgedragen worden. Het virus is nu ook verspreid naar andere Chinese steden, de Verenigde Staten, Taiwan, Japan, Thailand en Zuid Korea. De verschijnselen lijken tot nu milder te zijn dan bij SARS en MERS, maar er zijn wel degelijk doden gevallen. Omdat er nog veel onbekend is en er geen medicijn of vaccinatie bestaat, gelden er strikte hygiëneregels in de ziekenhuizen waar deze zieken verzorgd worden. 

Hoe effectief zijn de ingestelde controles op vliegvelden?

Op veel grote vliegvelden in Amerika, Australië en Azië worden mensen die uit Wuhan, een belangrijke hub, komen met een infraroodscanner gescand op koorts. Heb je koorts en luchtwegverschijnselen? Dan word je in quarantaine geplaatst en wordt nader onderzoek gedaan. Dat kan enige dagen duren, dus niet echt een pretje. De incubatietijd (de tijd tussen het in aanraking komen met het virus en de eerste ziekteverschijnselen) van de ziekte varieert tussen de twee en de twaalf dagen. Dit is vrij lang, dus geïnfecteerde mensen kunnen nog makkelijk op reis en koortsvrij door de controles lopen. De controles op de vliegvelden kunnen zeker een bijdrage leveren, maar kunnen verspreiding van het virus over de wereld niet helemaal voorkomen. 

Hoe ontloop je die mysterieuze ziekte?

De fabriek in mondkapjes doet goede zaken in China. Zo’n mondkapje is ook best verstandig, zeker als je een volle bus in Wuhan in stapt. In Nederland helpt het vooral om je aan het stokpaardje van hond in de pot te houden, namelijk een goede handhygiëne. Dus handen wassen met water en zeep en blijf uit de buurt van hoestende en proestende mensen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s