Kan je kat je besmetten met griep?

De R is in de maand, de tijd van loopneuzen is weer begonnen. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘ik ben een beetje grieperig’? Maar hébben ze dan ook griep? Wat houdt griep eigenlijk in, en kun je het ook krijgen van je hoestende hond of niezende kat? En kun je ook je eigen huisdier aansteken? Kortom, in deze blog vertellen we je van alles over de griep!

De griep, wat is het nou eigenlijk? 

De griep wordt veroorzaakt door een virus. Niet zomaar een verkoudheidsvirus, maar een heel slim virus, ‘influenza’ genaamd, dat continu van gedaante verandert. Hierdoor kun je geen echt goede weerstand opbouwen tegen griep en kun je het dus vaker krijgen. Het maakt ook dat het lastig is om een goed vaccin te maken. De griepvaccinatie geeft dan ook niet voor 100 procent bescherming. Er zijn twee typen influenza die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en type B. Deze typen zijn weer onder te verdelen in subtypen. Zo krijgen de virussen een naam, bijvoorbeeld H1N1 en H3N8. 

Griep of verkoudheid? 

Het verschil tussen griep en verkoudheid merk je vooral als je echt griep hebt, want dan voel je je heel veel zieker. In tegenstelling tot bij een verkoudheid krijg je bij griep (hoge) koorts. Daarnaast heb je last van koude rillingen, vreselijke spierpijn, keelpijn en een droge hoest. In 2018 stierven er in Nederland 1500 mensen aan de gevolgen van griep. Vooral mensen van boven de zestig en mensen met hart-, long- en nierziekten hebben een grotere kans op complicaties, zoals bijvoorbeeld longontsteking, en overlijden door de griep.

Hoe kom je eraan? 

De griep krijg je doordat je virusdeeltjes binnenkrijgt via mensen die hoesten of niezen, of doordat je met besmette handen je neus, mond of ogen aanraakt. Hoe besmettelijk de griep is, hangt af van het type. 

In sommige gevallen kan de griep zelfs een pandemie (een wereldwijde uitbraak van een ziekte) veroorzaken. De Spaanse griep (H1N1) die in 1918 en 1919 heerste, kostte wereldwijd meer dan 50 miljoen levens. Ook een heleboel jonge, gezonde mensen zijn toen aan de griep overleden. Ongeveer een derde van de wereldbevolking is hierbij geïnfecteerd geraakt. De laatste pandemie van het griepvirus was de Mexicaanse griep die in 2009 uitbrak. Ook toen ging het om het H1N1-virus, maar deze variant verliep veel milder. 

Meestal krijg je griep als gevolg van besmetting door andere mensen. Bij intensief contact met dieren die griep hebben – zoals een veehouder of dierenarts heeft – kun je ook door dieren besmet worden. Het gaat dan voornamelijk om de vogelgriep en de varkensgriep. Er heeft gelukkig nog nooit iemand griep gekregen via zijn hond, kat of paard. 

De Spaanse griep kon zoveel slachtoffers maken doordat de humane variant H1N1 gekruist was met een varkensvariant én een vogelvariant van het griepvirus. Dit resulteerde in een heel gevaarlijk virus. Griepvirussen van dieren worden vooral gevaarlijk wanneer iemand die geïnfecteerd is met een menselijke griepvariant, daarnaast wordt besmet met een dierlijke variant – bijvoorbeeld de vogelgriep. De kans bestaat dan dat deze virussen materiaal gaan uitwisselen waardoor er een soort supervirus ontstaat, zoals gebeurde tijdens de Spaanse griep. 

Griep bij dieren?

Met name vogels, varkens en paarden zijn gevoelig voor griep. Ze kunnen van hun eigen griepvariant erg ziek worden en er zelfs aan overlijden. Van katten is bekend dat ze vogel- en hondengriep kunnen krijgen, maar de verschijnselen zijn gelukkig mild. Ook zijn er gevallen bekend van katten die door hun baasje besmet zijn met het menselijke griepvirus. 

Griep voorkomen?

De griepprik beschermt zoals eerder gezegd niet 100 procent. Toch worden alle mensen met een verminderde weerstand en luchtwegproblemen jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik. Ook mensen in de zorg wordt gevraagd om deze vaccinatie te halen. De griepprik verkleint de kans dat je ziek wordt wanneer je weerstand minder is.

Naast de griepprik is een goede hygiëne heel belangrijk om griep te voorkomen. Dat betekent: altijd je handen wassenvoor je gaat eten; intensief gebruikte voorwerpen – zoals speelgoed en je telefoon – regelmatig reinigen, en dat geldt ook voor het (gedeelde!) toetsenbord op je werk! En het is natuurlijk een inkopper, maar blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. 

Zakdoekje?

Best een pittig virus dus dat griepvirus. Van je kat zul je niet zo snel griep krijgen, maar je kat kan het dus wel van jou krijgen. En als die kat dan ook nog besmet raakt met een vogelgriepvirus van het verzwakte vogeltje dat hij in de tuin heeft gepakt, kan er zomaar een nieuw supervirus ontstaan. Door te niezen in je elleboogholte, papieren zakdoekjes te gebruiken en regelmatig je handen te wassen wanneer je griep hebt, help je te voorkomen dat dat scenario werkelijkheid wordt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s