Corona, er is geen houden meer aan

Sinds onze laatste blog, waarin we schreven over de uitbraak van het mysterieuze coronavirus in Wuhang is er veel gebeurd. Helaas heeft het virus zich niet beperkt tot China, maar zijn er over de hele wereld, waaronder Nederland, patiënten met het virus vastgesteld. Op dit moment heeft het Coronavirus alle continenten bereikt, behalve Antarctica. In Noord Italië is er zelfs een zeer grote uitbraak. De economische gevolgen van Covid-19, veroorzaakt door het virus SARS COV-2, zijn gigantisch. Enig lichtpuntje is dat de lucht in China al lange tijd niet zo schoon is geweest.

https://ww.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Geen paniek, COVID-19 is geen Ebola
In vergelijking met Ebola, een zeer dodelijke ziekte die af en toe in Congo en andere Afrikaanse landen woedt, is de kans op sterfte bij het coronavirus gelukkig laag.  De meeste mensen krijgen milde klachten na infectie met het virus, dit is gelijk ook het slechte nieuws aangezien dit ervoor zorgt dat het virus zich razendsnel verspreid. Bij Ebola worden mensen die geïnfecteerd zijn, binnen korte tijd zo ziek, dat ze niet op reis gaan naar een andere stad, laat staan een ander land. 

Waar maken we ons druk over?
Een heleboel mensen vragen zich daarom ook af waar de wereld zich druk over maakt. De griep komt en gaat toch ook elk jaar weer in golven? Kunnen we het niet beter laten gaan? De kans dat je aan het coronavirus overlijdt, is dus gelukkig niet heel groot, zeker niet als je onder de 50 bent. Corona infecties bij kinderen worden waarschijnlijk voor een groot deel niet opgemerkt omdat ze vaak mild verlopen. Bij griep geldt een beetje hetzelfde, kinderen worden er veel minder ziek van dan ouderen en gaan er zeer zelden aan dood. Bij griep zorgen kinderen voor een groot deel van de verspreiding, of dit ook zo is bij COVID-19 is niet bekend. Het sluiten van scholen in sommige landen is dus een voorzorgsmaatregel waarvan we niet goed weten wat het effect is op de verspreiding.  

Met name mensen van 70 jaar en ouder hebben, net als bij de griep een grotere kans op overlijden door het coronavirus. Echter deze kans is wel een stuk groter in geval van corona. In sommige gebieden, zoals Wuhang en Italië is het sterftecijfer wel 10 tot 30 keer zo hoog als bij de griep. Ook voor artsen en verpleegkundigen is dit coronavirus gevaarlijker dan influenza, of te wel de griep. De kans op hevige ziekte is groter bij blootstelling aan een grote hoeveelheid virusdeeltjes, daarnaast is er tot op heden geen vaccin beschikbaar, wat wel zo is voor de griep. Kortom, een serieus virus wat je liever buiten de deur houdt.

Is corona nog te stoppen?
Niet om pessimistisch te zijn, maar bij hond in de pot denken we van niet. Straks zeggen we in plaats van ‘het griepseizoen is begonnen’, ‘het griep- en coronaseizoen is weer begonnen’. Er zijn nu steeds meer coronapatiënten waarbij het onduidelijk is hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wijst er op dat het virus in de samenleving is genesteld.  Hierbij spelen waarschijnlijk de mensen waarbij de infecties mild verlopen een grote rol, omdat de ziekte wel wordt overgedragen, maar deze mensen niet in quarantaine komen, aangezien ze zelf niet weten dat ze het virus bij zich dragen. Daarnaast is de oorsprong van COVID-19 nog steeds niet bekend. Het is een zoönose, dit betekent dat de ziekte van dier naar mens kan worden overgedragen. Verdacht zijn vleermuizen en gordeldieren, maar zeker weten doen we het niet. Onze honden en katten lijken dit coronavirus (nog) niet te kunnen krijgen. Corona is een rna-virus, dit betekent dat het zeer snel kan muteren. Dit maakt het onvoorspelbaar, bij een volgende mutatie zou het kunnen dat ook andere dieren besmet kunnen worden.  Lees daar meer over in onze blog of je griep kan krijgen van je kat. Ook is het hierdoor extra moeilijk om een goed vaccin te maken, net zoals bij griep. Ondanks dat de cijfers een andere kant uitwijzen, hopen we dat hond in de pot er naast zat en COVID-19 straks net zo snel is vergeten als de SARS uitbraak.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s