Pas op voor de vossenlintworm!

Bij lintworm denken veel mensen aan een lange sliert in je darmen waar je van afvalt. Die lintworm is voor zowel hond als mens vrij onschadelijk en is niet besmettelijk van mens op dier (dat je er van afvalt, is trouwens een fabeltje). De vossenlintworm, Echinococcus multilocuaris, is een ander verhaal.  Wanneer je als mens besmet raakt en niet tijdig wordt behandeld kan je er zelfs aan sterven. Een goede reden om hier onze blog aan te wijden.

De vossenlintworm kwam vooral voor in Midden Europa, maar is de laatste jaren snel aan het verspreiden. Ondertussen zijn in Nederland besmette vossen gevonden in Groningen, Limburg en Flevoland.

Honden, vossen (en andere vleeseters) kunnen de vossenlintworm krijgen als ze knaagdieren besmet met larven van deze lintworm opeten. Ze worden er zelf vrijwel nooit ziek van, maar ze hebben dan wel een lintworm in hun darmen. Besmette honden en vossen poepen dagelijks duizenden lintwormeitjes uit. Deze eitjes komen zo in de omgeving en kunnen ook op de hondenvacht terecht komen. Als je deze eitjes per ongeluk opeet ontwikkelen de eieren zich in je lichaam tot larven. De mini-lintwormen maken vervolgens een trektocht door je lichaam tot ze vast lopen in hele kleine bloedvaatjes van meestal de lever. Daar vormen ze een grote blaas.

Hoe krijg je de eitjes van de vossenlintworm binnen?

  1. Doordat je gelikt wordt of de vacht aait van een besmet dier*.
  2. Via het aanraken van besmette grond, bijvoorbeeld bij tuinieren of spelen*.
  3. Via het eten van rauwe bosvruchten, paddenstoelen, valfruit en rauwe groente waar lintwormeitjes opzitten.

Zorg dat je kind geen ongewassen bosbessen eet

Als vervolgens het afweersysteem niet in staat is om de blazen weer op te ruimen, kan het ziekteverloop lijken op dat van een kwaadaardige levertumor. De blazen kunnen ook doorgroeien in bloedvaten en in andere organen. Toch duurt het meestal lang (5 tot 15 jaar) voordat verschijnselen zich ontwikkelen. Zonder de juiste behandeling is de kans groot dat je overlijdt aan de ziekte. Het lastige is dat de verschijnselen vrij algemeen zijn; misselijkheid, braken, buikpijn, geelzucht, hoofdpijn, hoesten en benauwdheid. Er wordt daarom door artsen niet meteen aan de vossenlintworm gedacht.

Wat is het risico om ziek te worden van de vossenlintworm?

Gelukkig is de kans dat je als mens de vossenlintworm oploopt klein. Jagers, tuinierders, boeren, mensen die in het bos werken en mensen met jachthonden hebben het grootste risico om de vossenlintworm op te lopen. Aangezien de worm in Nederland in een steeds groter gebied voorkomt en omdat áls je besmet wordt de ziekte zeer ernstig kan verlopen geven we een aantal tips om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden:

  1. Ben je op vakantie in een gebied waar de vossenlintworm veel voorkomt, ontworm je hond dan elke 4 weken met een middel dat praziquantel bevat.
  2. Raak geen dode of zieke vossen aan en ga niet picknicken naast een vossenhol.
  3. Was wilde bosvruchten, paddenstoelen, valfruit en groente grondig voor consumptie, of beter nog kook ze eerst. De eitjes overleven trouwens de diepvries, maar sterven af bij een temperatuur hoger dan 60°C.
  4. Handen wassen voor het eten is natuurlijk ook altijd een goeie 🙂

Ga gerust met je hond naar Limburg  of bramen plukken met het hele gezin. Als je bovenstaande tips ter harte neemt is de kans op ziekte gelukkig zeer klein!

 

 

 

 

*En daarna zonder je handen te wassen gaat eten of aan je mond zit.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s