(Honds)Dol op vakantie!

Het gas is uit, de koffers zijn ingepakt, je bent klaar om te vertrekken. De hond gaat ook mee op vakantie. Hij past er nog net bij in de achterbak.  De riem, wat voer en zijn favoriete speeltje zijn ingepakt. Nog een laatste check. De buurvrouw, die op de katten past, vraagt of je ook het paspoort van de hond mee hebt. Ehh…, welk paspoort?

Lang niet alle huisdierbezitters weten dat er regels gelden om je huisdier de grens mee over te mogen nemen. Een aantal regels gelden in de hele EU, maar per land kunnen er ook aanvullende eisen zijn. Zo zijn bepaalde hondenrassen in Frankrijk verboden en geldt er bij sommige landen een verplichte ontworming. Voordat je vertrekt is het daarom handig te weten hoe het zit op jouw vakantiebestemming.

In het buitenland gelden niet alleen andere regels voor het reizen met huisdieren, ze kunnen er ook andere ziektes oplopen. Wij van hond in de pot geven je een overzicht van een aantal belangrijkste do’s voor je vakantie in Europa zodat je (samen met je viervoeter) goed voorbereid op pad kan.

DO: Check ruim voor je vertrek aan welke regelgeving je moet voldoen

Binnen de EU moeten honden, katten en fretten voldoen aan een aantal eisen:

 • In verband met identificatie moet je huisdier zijn gechipt. Laat voor vertrek bij de dierenarts controleren of de chip nog goed is af te lezen.
 • Je huisdier moet in het bezit zijn van een EU paspoort voor dieren.
 • Je hond, kat of fret moet zijn gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid).  Deze moet zijn gegeven nadat het dier gechipt is. De vaccinatie is pas 21 dagen na de injectie geldig. Ga dus op tijd naar je dierenarts. Omdat de rabië vaccinatie pas vanaf een leeftijd van drie maanden mag worden gegeven, mogen pups onder de 15 weken niet de grens over. Ook kan je dus niet zomaar een zwerfdier mee naar huis nemen.
 •  Er zijn landen waar het verplicht is je dier op een veilige manier te vervoeren. Er zijn diverse benches en autogordels speciaal voor huisdieren.
 • Check de website van het licg voor eventueel aanvullende eisen van jouw vakantieland en de landen waar je doorheen reist.
 • Ga je met het vliegtuig, check dan bij de luchtvaartmaatschappij of zij aanvullende eisen hebben voor het vervoer van je huisdier.

DO: Tekenpreventie

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die via een beet verschillende ziektes kunnen overbrengen bij mensen en dieren.  De bekendste tekenziekte is de ziekte van Lyme. Dit wordt veroorzaakt door de borrelia bacterie via een beet van een teek. In tegenstelling tot de mens worden de meeste honden en katten niet ziek na besmetting. Wel kunnen ze levensbedreigend ziek worden door onder andere de ziektes Erlichiose en Babesiose. Teken die deze ziektes overbrengen komen met name voor in Zuid- en Oost Europa. Een goede tekenpreventie bij je hond en kat is daarom zeer belangrijk.

 1. Dagelijkse controle : Teken zitten graag in schaduwrijk en vochtig lang gras. Tijdens het wandelen lopen honden en katten daarom snel teken op. Controleer je huisdier en jezelf dagelijks op teken. Indien je de teek binnen 24 uur verwijderd is de kans op ziekte overdracht klein.
 2. Preventie door middel van een band, pipet of tablet tegen teken. Let erop dat sommige producten minder werkzaam worden als je hond het water in gaat.
 3. Teek gevonden op je huisdier: Verwijder de teek  met een tekentang of puntige pincet zo dicht mogelijk bij de huid. Ontsmet het wondje hierna met jodium of alcohol (doe dit niet voor je de teek verwijderd!).
 4. Bij ziekte: vermeld aan de dierenarts indien je huisdier teken heeft gehad en of hij in het buitenland is geweest zodat er sneller een diagnose kan worden gevonden.

DO: Bescherming tegen zandvliegjes en muggen

In een groot deel van Europa wordt hartworm overgedragen door muggen. Deze parasiet kan ernstige hartklachten veroorzaken bij je hond. Om eventuele besmettingen te bestrijden is het advies om  je dier op de dag van thuiskomst en de maand erna te ontwormen. Gebruik een wormmiddel wat de stof ivermectine,  milbemycine, moxidectine of selamectine bevat. Ga je langer dan vier weken op vakantie, ontworm je hond dan maandelijks. Hartworm is niet besmettelijk voor mensen.

Leishmania is een ernstige ziekte bij honden die met name rondom de middelandse zee voorkomt. Hoewel de ziekte niet in Nederland voorkomt zijn hier steeds vaker honden met Leishmania, met name door adoptie van asielhonden uit het buitenland. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen via zandvliegjes. Ook mensen kunnen via zandvliegjes Leishmania krijgen.

Bescherm je hond tegen muggen en zandvliegen met een speciale halsband of spot on om het risico op beide ziektes te verkleinen.

DO: Bescherming tegen de vossenlintworm

Honden, katten, vossen kunnen de vossenlintworm krijgen als ze knaagdieren besmet met larven van deze lintworm opeten. Wat hier de gevolgen van kunnen zijn voor je huisdier en jezelf kan je lezen in onze blog ‘Pas op voor de Vossenlintworm!’

DO: Keep it cool

Elk jaar sterven er honden aan oververhitting. Veel van deze slachtoffers zijn op een warme dag in de auto achtergelaten. Je auto verandert stilstaand in de zon, binnen een paar minuten in een oven. Ook buiten de auto is het belangrijk je huisdier koel te houden. Honden en katten kunnen niet goed zweten. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt via hijgen en verliezen hierbij veel vocht. Met name kortsnuitige honden zijn erg gevoelig voor oververhitting. Zorg dat je huisdier beschikking heeft over schaduw en voldoende vers water.

 

Dus check de regelgeving, gebruik een goed antiparasietenmiddel, keep them cool en geniet van jullie vakantie!

3 thoughts

 1. Super leuk blog! Krijg wel de zenuwen met al die ziektes om de hond mee te nemen. Mijn hond is al vaker mee geweest op vakantie. Nu bij de jaarlijkse controle blijkt ze een hart ruisje te hebben. Dierenarts kwam meteen met hartwormen. Wat zou ik nu het beste kunnen doen?

  Like

  1. Beste Offra,

   Er zijn een heleboel oorzaken voor een hartruisje, gelukkig is er niet altijd een behandeling nodig. Het is wel belangrijk om bij een ruisje dit verder te laten onderzoeken bij je dierenarts. De dierenarts kan je hond ook op hartworm testen. Voor de zekerheid kan je dan beter de uitslag afwachten voor je je hond ontwormt met een middel tegen hartworm. Het kan gevaarlijk zijn als teveel volwassen wormen in een keer dood gaan in het lichaam. De ontwormtabletten zijn ter preventie van hartworm. Indien je hond inderdaad hartworm heeft, dan wordt er een andere therapie geadviseerd.

   Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s