Lyme na een tekenbeet?!

Lekker wandelen door de duinen of in het bos en er een dag later achter komen dat je een teek in je knieholte hebt. Dat kan je overkomen in de zomer. Denk je dan gelijk aan de ziekte van Lyme, of juist helemaal niet? In deze blog vertellen we je wat de risico’s hierop zijn in Nederland.

Lyme, veroorzaakt door een bacterie in een teek
Je krijgt de ziekte van Lyme via een tekenbeet. De ziekte wordt niet veroorzaakt door de teek zelf, maar door een bacterie (Borrelia burgdorferi) in die teek. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met deze bacterie. Dat de teek besmet is wil gelukkig niet zeggen dat je ook de ziekte van Lyme krijgt. In Nederland worden jaarlijks een miljoen mensen gebeten door een teek, hiervan krijgen 2 tot 3 procent (ongeveer 25.000) mensen de ziekte van Lyme.

Lastig te herkennen
Teken kunnen piepklein zijn als ze op je lichaam komen om bloed te zuigen en kunnen zich goed verstoppen, bijvoorbeeld tussen je tenen. Daardoor weten mensen soms niet dat ze gebeten zijn door een teek. Daarnaast verschillen de ziekteverschijnselen van Lyme enorm per persoon en lijken de symptomen op die van griep. Het is voor artsen dan ook lastig om de ziekte snel te herkennen. Zie je een uitbreidende rode ring of vlek (Erythema migrans) dan weet je zeker dat een teek met Lyme je te pakken heeft gehad.

Veel mensen en zelfs sommige huisartsen denken dat er bij Lyme altijd een rode ring of vlek moet komen. Dit gebeurt echter niet altijd. Dus ook als je geen rode ring ziet na een tekenbeet kan je wel de ziekte van Lyme hebben opgelopen!

Een klein deel van de mensen met Lyme krijgt ernstige ziekteverschijnselen zoals gewricht-, huid-, zenuw- of hartklachten. De kans hierop vergroot als er niet in een vroeg stadium is behandeld met antibiotica. Ook kan de behandeling minder goed aanslaan als de ziekte pas laat wordt opgemerkt. Dit kan levenslang problemen geven.

Goed om te weten
Nog beter dan een snelle behandeling is voorkomen dat je door een teek wordt gebeten. Maar hoe doe je dat? Teken zijn overal in de natuur te vinden, ook in je tuin, en zijn bijna het hele jaar actief. Hieronder geven we je een paar handige tips.

  • Controleer je lichaam op teken nadat je in het gras hebt gelegen of gewandeld in korte kleding. Teken zitten graag in liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, tussen tenen, achter de oren en rond de haargrens in je nek.
  • Haal een teek zo snel mogelijk van je lichaam. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik een pincet of tekentang om hem te verwijderen. Ontsmet daarna het wondje met bijvoorbeeld jodium. Let op! Gebruik geen ontsmettingsmiddel vóór je de teek verwijdert!
  • Draag dichte schoenen, lange broeken en mouwen als je door dichte begroeiing gaat lopen.
  • Teken kunnen ook door huisdieren mee worden genomen het huis in. Daarom is het handig om teken bij je huisdier preventief te bestrijden met een spot-on of een tekenhalsband.
  • Ben je gebeten door een teek schrijf dan de datum en de plaats op je lichaam op. Hou deze plek goed in de gaten. Een Erythema migrans kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen.

En die teek in je knieholte?

Als een teek binnen 24 uur verwijderd is, dan is de kans op ziekteoverdracht minimaal. Voel je je grieperig, of zie je een rode ring of vlek ontstaan op de plek van de tekenbeet, ga dan naar je huisarts.

O

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s