Ziek door een voedselvergiftiging, de feiten op een rij

Voor Lin en velen met haar, zijn oesters een delicatesse, anderen gruwelen er van. Over smaak valt niet te twisten. Merel zal ze niet snel meer eten nadat ze het norovirus heeft opgelopen door het eten van één oester. Ze werd niet meteen ziek, maar pas twee dagen later. Kan het dan toch een voedselinfectie zijn? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging? Is het besmettelijk en hoe krijg je het? Zes weetjes over voedselvergiftiging.

 1. Voedselinfectie of voedselvergiftiging?
  Bij een voedselinfectie word je ziek omdat je ziekteverwekkende bacteriën, virussen of parasieten hebt opgegeten. Deze moeten eerst vermenigvuldigen in je darmen voordat je echt ziek bent en dat kan gerust een paar dagen duren. Bij het Norovirus duurt het bijvoorbeeld 12 tot 48 uur voor je ziek wordt. De symptomen van een voedselinfectie zijn braken en/of diarree en buikkrampen, je kan ook koorts krijgen. Bij een voedselvergiftiging eet je ziekmakende gifstoffen (toxines) op die gemaakt zijn door bacteriën of schimmels in het voedsel. Je wordt snel na het eten (binnen 8 uur) ziek. Ook een voedselvergiftiging zorgt voor braken en diarree-klachten.
 2. Is een voedselvergiftiging besmettelijk?
  Bij een voedselinfectie kan je dagen tot weken besmettelijk blijven voor anderen. Let daarom op een goede hygiëne! Een voedselvergiftiging is niet besmettelijk.
 3. Kan je het aan eten zien of ruiken dat je er ziek van wordt?
  Helaas kan je in veel gevallen niet aan het voedsel zien of het ziekteverwekkers bevat. Ook al ziet het er nog gewoon uit en ruikt het normaal, dan kan je er toch ziek van worden.
 4. Bouw je weerstand op van een voedselvergiftiging?
  Jammergenoeg niet. De volgende keer dat je weer iets eet met dezelfde ziekteverwekker er in, kan je weer net zo ziek worden. Check voor meer info over ‘goed voor de weerstand’ onze blog hierover.
 5. Waar krijg je een voedselinfectie van? Makkelijk gezegd krijg je voedselinfectie door het eten van voedsel met ziekteverwekkers hierin. Gelukkig krijg je dit niet zomaar. Je maagzuur, darmflora, darmperistaltiek, immuunsysteem én het aantal bacteriën of virusdeeltjes wat je binnenkrijgt bepalen de kans op ziekte. Het eten van rauw vlees, schaaldieren en rauwe eieren geeft een grotere kans op een voedselinfectie. Dit is ook de reden dat zwangeren en kleine kinderen dit beter niet kunnen eten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden een groot deel van de voedselinfecties thuis opgelopen ten gevolge van kruisbesmetting, een slechte persoonlijke hygiene, of het niet goed verhitten van het eten. Lees de tips hoe het wél moet in onze blog hierover.
 6. Waar krijg je een voedselvergiftiging van?
  Toxines komen in het eten terecht als het te lang bewaard is gebleven, en bij ongekoeld voedsel gaat dat nog sneller. Bijvoorbeeld rijst die een nacht buiten de koelkast gestaan heeft. Als je vervolgens de rijst goed verhit, maak je de bacteriën wel onschadelijk, maar de gifstoffen niet.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s