Goed voor de weerstand!?

Kinderen zijn vies. Of beter gezegd ze doen veel vieze dingen. Nu we zelf moeder zijn horen we regelmatig  “ach joh, goed voor de weerstand” voorbij komen. Maar is een stuk brood eten wat net op de grond is gevallen wel goed voor de weerstand?  En hoe zit het daarmee wanneer je kind het speeltje van een ander in zijn mond steekt? Wij van hond in de pot zochten voor je uit wat er waar is van deze beweringen.

Weerstand bij kinderen

Een goede weerstand heeft te maken met je afweer ofwel je immuunsysteem. Dit beschermt je tegen ziekteverwekkers. Aan de ene kant door ze buiten de deur te houden met bijvoorbeeld je neusharen. Aan de andere kant door ze snel te herkennen met behulp van antistoffen en vervolgens te vernietigen.

Jonge kinderen hebben een lagere weerstand omdat zij nog niet voldoende antilichamen hebben opgebouwd. Deze bouw je op door vaccinatie en het oplopen van een infectie. Wanneer je dezelfde ziekteverwekker dan nog een keer tegen komt wordt je niet, of minder ziek. Helaas zijn er ook ziekteverwekkers waarvoor je lichaam geen antistoffen kan aanmaken.

Buikgriep versus snottebellen
Sinds Merels zoon naar het kinderdagverblijf gaat, lijkt het wel of er constant een groene snottebel uit z’n neus hangt. Lins dochter was de eerste anderhalf jaar van haar leven in Italië nooit ziek, maar sinds ze weer in Nederland woont, heeft ze het aantal verkoudheden dubbel en dwars ingehaald. Maar is dit nu allemaal voor een goed doel? Namelijk de weerstand verhogen?

Verkoudheidsvirussen worden overgedragen doordat kinderen elkaars speelgoed in hun mond stoppen, of bijvoorbeeld elkaar aanhoesten. Voor veel van deze virussen maakt het lichaam gelukkig antistoffen aan na besmetting. Hier gaat de vlieger ‘ what doesn’t kill you, makes you stronger’ dus wel op.  Een volgende keer word je niet of minder erg ziek.

 

Ok, dus elkaars speelgoed uitwisselen is zo erg nog niet. Maar hoe zit dit nu met dat stukje brood? Als je bedenkt wat een dreumes allemaal in z’n mond stopt, dan kan dat stukje brood van de grond er ook nog wel bij… Ligt er wel aan waar het gevallen is, want die vijf-seconden-regel telt namelijk niet. Met een beetje pech loopt je kind buikgriep op. Dit is eigenlijk geen echte griep, maar een verzamelnaam voor alle ziektes die buikpijn, diarree en/of overgeven veroorzaken. Het kan, afhankelijk door welke ziekteverwekker het wordt veroorzaakt, zeer besmettelijk zijn. Wanneer je je handen niet wast nadat je naar het toilet bent geweest of een kind hebt verschoond, kan je anderen of jezelf besmetten.  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ontwikkel je géén betere weerstand als je vaak buikgriep hebt gehad. Een volgende keer kan je weer net zo snel of erg ziek worden.

Ziek zijn hoort er dus wel een beetje bij voor kinderen.  Die snottebellen zijn nog wel enigszins voor het goede doel; het opbouwen van een goede weerstand. Omdat dit bij buikgriep niet zo is, kan je deze beter voorkomen!

Nederlandse kinderen zijn vaak verkouden
Nederlandse kinderen zijn vaak verkouden

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s