De vijf-seconden-regel, telt die?

Veel mensen gebruiken de vijf-seconden-regel als een goede hygiëne standaard. Deze regel houdt in dat als voedsel minder dan vijf seconden op de vloer heeft gelegen, het nog veilig is om te eten. Kinderen, inclusief die van ons, eten erg graag voedsel van de vloer en dan maakt het echt niet uit of het er al heel lang ligt of pas vijf seconden. Wij van hond in de pot zochten voor je uit hoe het nou zit met eten van de vloer.

Veel voedselinfecties ontstaan door kruisbesmetting (je snijdt eerst rauwe kip en vervolgens op dezelfde snijplank de sla) of door het verkeerd bewaren van voedsel. Over de invloed van de vloer is veel minder bekend.

Uit recent onderzoek blijkt dat het niet de tijd is die bepaald of er bacteriën aan het voedsel plakken, maar de vochtigheidsgraad van het voedsel. Daarbij geldt dat hoe vochtiger het voedsel is, hoe makkelijker bacteriën kunnen aanhechten. En dat kan zelfs binnen één seconde gebeuren. Het is wel zo dat als voedsel echt langere tijd op de grond ligt, er meer bacteriën aan zitten.

Het vloertype waar het voedsel op valt, speelt ook een rol. Bij een ander onderzoek bleek dat wanneer er voedsel op het tapijt viel slechts 1% van de bacteriën werd overgedragen van het tapijt naar het voedsel. Viel het voedsel op tegels of hout, dan was het 50 tot 70%. Daarnaast kan je voedsel ook besmet raken met virussen en parasieten. Hoe dan ook, ongeacht het oppervlak of de tijdsduur, de kans bestaat dat je ziek wordt van eten wat op de grond is gevallen. Of dit gebeurt, wordt bepaald door de hoeveelheid en het type ziekteverwekkers wat op de grond zit.

De vijf-seconden-regel gaat dus niet op, en kan beter de nul-seconden-regel worden genoemd. Eet jij dat lekkere broodje nog op nadat het op de vloer is gevallen? Wíj laten dat vooral afhangen van waar het is gevallen. In een ziekenhuis of in een stal, dan eten wij het niet meer op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s