Giardia, een belangrijke darmparasiet bij mens en dier

Als je al langere tijd diarree hebt, is de kans groot dat je besmet bent met de giardia -parasiet.  Als je kind bent, of aan het reizen bent, is die kans nog groter. Ook dieren kunnen giardia krijgen. Hoe kom je er aan? Kan je het krijgen van je huisdier? Hoe kom je erachter dat je het hebt? Hond in de pot duikt dieper in de wereld van deze eencellige parasiet.

Giardiasis, is een besmettelijke infectieziekte in de darm die wordt veroorzaakt door de parasiet giardia lamblia. Deze parasiet komt wereldwijd voor en is ook in Nederland regelmatig de veroorzaker van chronische diarree, zowel bij mensen als bij (huis)dieren. In Nederland komt de ziekte het meest voor bij kinderen van 5 tot 14 jaar oud. Daarnaast is het een belangrijke parasiet bij honden en katten. Wereldwijd komt giardia ook veel voor bij onder andere kalveren, bevers en muizen.

Giardia veroorzaakt chronische slijmerige en stinkende diarree, soms met bloed erbij. Dit komt doordat de parasiet zich als een soort zuignap aan je darmen vestigt. Verder kan je last hebben van buikpijn, winderigheid en braken. Meestal houdt dit 1 tot 2 weken aan, maar het kan ook langer duren. Doordat de parasiet het darmslijmvlies beschadigd, is er een minder goede opname en vertering van de voedingsstoffen. De ontlasting wordt brijiger en vetter en er kan gewichtsverlies optreden.  Jonge kinderen en jonge dieren krijgen vaak ernstigere klachten wat kan leiden tot vertraagde groei, uitdroging en ondervoeding. Bij sommige mensen en dieren verloopt een giardia-infectie zonder verschijnselen, hun ontlasting kan dan wel besmettelijk zijn.

 

Giardia is zeer besmettelijk. Gedurende de gehele periode dat een dier of mens besmet is kan hij duizenden cysten, het besmettelijke stadium van de parasiet, uitscheiden met de ontlasting. Deze kunnen onder koele en vochtige omstandigheden verscheidene weken tot zelfs maanden besmettelijk blijven.  Door het opeten van besmet voedsel, drinken van besmet water, of direct contact kan je de cysten binnenkrijgen. Honden snuffelen graag aan elkaars achterste en ook kinderen houden er doorgaans een minder goede persoonlijke hygiëne op na. Als je het eenmaal hebt, raak je dus zo opnieuw besmet.

Maar, wat nu als je hond besmet is? Krijg jij het dan ook? En andersom?   Dieren hebben andere type giardia dan mensen.  Overdracht van types van dier naar mens en andersom komt zelden voor. De kans dat je giardia van je huisdier krijgt is daarom zeer klein.

Hoe kom je erachter dat jij of je huisdier last heeft van giardia?

Bij een verdenking op diarree door giardia wordt ontlastingsonderzoek gedaan. Om de kans op het vinden van giardia te vergroten, wordt de ontlasting 3 dagen achter elkaar verzameld en gemengd. Vervolgens vindt een microscopisch onderzoek plaats of een test waarbij DNA van de parasiet wordt aangetoond.

Hoe komen jij, je kind of je huisdier er weer van af?

Van je arts krijg je bij giardiasis een kuur metranidazol voorgeschreven. Daarnaast is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen, je nagels kort te houden en je toilet frequent te reinigen en desinfecteren. Vooral in kinderdagverblijven en kleuterscholen, waar de kinderen in nauw contact zijn met elkaar, is een goede hygiëne erg belangrijk om verspreiding en herbesmetting te voorkomen. Ook speelgoed moet daarom regelmatig gereinigd worden.

Dieren met klachten en een positieve test krijgen een kuur met fenbendazol , of bij onvoldoende effect een kuur metronidazol. Daarnaast is hygiëne erg belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

  • Was de achterhand van je huisdier met honden/kattenshampoo. Ontlasting die in de vacht blijft zitten moet direct verwijderd worden.
  • Reinig en ontsmet de omgeving om de cystes te bestrijden. Giardia-cysten worden gedood door onder andere verhitting, chloorhoudende middelen en uitdroging. Laat alles na gereinigd te hebben dus goed drogen. Desinfecteermiddelen werken alleen in een schone omgeving zonder zeepresten. Houd als inwerktijd een termijn van vijf minuten aan.
  • Reinig en indien mogelijk desinfecteer ook kattenbakken, mandjes, speelgoed, drink- en voedingsbakken. Vergeet het reismandje, je auto en die van de uitlaatservice niet!
  • Ruim de ontlasting van je hond op zodat er minder cystes in de omgeving komen.
  • Laat je hond niet uit plassen drinken die mogelijk besmet kunnen zijn met ontlasting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s