Lekker chillen in het bubbelbad

EO presentator Andries Knevel is na een rondreis in Bolivia opgenomen op de intensive care wegens een legionella besmetting. Deze gevaarlijke bacterie kan je ook gewoon in Nederland oplopen. Legionella kreeg nationale bekendheid door een uitbraak bij bezoekers van de bloemenflora in Bovenkarspel. Bij deze overdekte bloemententoonstelling was er een bubbelbad besmet. Uiteindelijk overleden er 32 mensen en werden er 206 mensen ernstig ziek.

Legionella is een bacterie die voorkomt in grond en water. Hij gedijt goed in een warme en vochtige omgeving. De bacterie groeit supersnel in stilstaand water met een temperatuur van 25-45 graden. De meeste mensen raken dan ook besmet in de zomermaanden. Ook bubbelbaden, te laag afgestelde cv-ketels, warmtepompen en vernevelaars zijn berucht voor de aanwezigheid van legionella.  Je raakt besmet als je de bacterie inademt, niet wanneer je met legionella besmet water op zou drinken. De meeste mensen worden niet of nauwelijks ziek na infectie. Een deel krijgt 2 tot 19 dagen na de besmetting griepachtige verschijnselen. Je kan echter ook een ernstige longontsteking ontwikkelen bij legionellose. Dit is ook het geval bij Andries. De kans op een longontsteking na besmetting neemt toe naarmate je ouder wordt. Vandaar dat het ook wel de veteranenziekte wordt genoemd. De kans op longontsteking bij legionellose is ook groter voor rokers en voor mensen met een verminderde weerstand. Van deze groep sterven er jaarlijks in Nederland tussen de 2 en 10%. Omdat de eerste verschijnselen van veteranenziekte lijken op griep wordt de diagnose vaak niet meteen gesteld. Mensen krijgen hierdoor pas in een later stadium antibiotica waardoor de kans dat de behandeling aanslaat kleiner wordt.

Veilig chillen in het bubbelbad….. Je kan met een gerust hart de kraan opendraaien en je tuin sproeien, ook als je 60+ bent. Wel is het belangrijk om op een paar dingen te letten zodat je niet geveld wordt door legionella. Deze volgen hieronder:

Hoe voorkom je een Legionella besmetting bij je thuis:

  • Stel de boiler of combiketel goed af (minstens 60 graden).
  • Stel in geval van een warmtepomp het systeem zo in dat het buffervat minimaal 1x per week het water gedurende 12 minuten naar 72 graden verhit.
  • Zorg dat je waterleiding niet te dicht bij de leidingen van je verwarming ligt, of isoleer ze op deze plekken.
  • Spoel bij terugkomst van zomervakantie langer dan een week alle waterleidingen goed door. Dus wc doortrekken, en alle kranen een minuut laten lopen. De douchekop zou je idealiter moeten onderdompelen in een emmer water om geen verneveling te krijgen.
  • Laat de tuinslang na gebruik goed leeglopen.
  • Ontkalk de douche regelmatig.
  • Maak jacuzzi’s, apneumaskers of luchtbevochtigers goed schoon.
Bubbel ze!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s