Sinds BNN een kloon heeft laten maken van hond Joep in Zuid Korea is er veel aandacht voor de mogelijkheden van klonen. Hoe gaat klonen nu precies in z’n werk? Is een kloon echt hetzelfde? Hond in de pot is in de wereld van het klonen gedoken.
Klonen in de natuur
Bacteriën, maar ook planten en sommige insecten (zoals de bladluis) kunnen zichzelf ongeslachtelijk voortplanten, dus door middel van klonen. Al eeuwen wordt in de plantenteelt gebruik gemaakt van klonen. Wanneer je een stekje van een tomatenplant verder opkweekt, ben je dus ook aan het klonen. Ook een eeneiige tweeling is een soort natuurlijke kloon. Ze worden geboren met precies het zelfde DNA.
Snel oud of eeuwige jeugd?
DNA bestaat uit chromosomen, hierop staat je genetische informatie. De uiteinden van deze chromosomen heten telomeren, die zijn nodig bij celdeling. Bij elke deling van een cel worden de telomeren een stukje korter. Aangezien bij het klonen vaak cellen van volwassen dieren gebruikt worden, werd gedacht dat de telomeren al een stuk korter bij het begin van het leven. Bij het eerste volwassen dier wat succesvol gekloond werd, namelijk het schaap Dolly, waren de telomeren al vrij kort aan het begin van haar leven. Dolly werd ook een stuk minder oud dan een gemiddeld schaap. Dit heeft geleid tot de mythe dat gekloonde dieren sneller oud worden. Bij gekloonde kalveren werden de telomeren echter juist langer en dit lijkt perspectief te bieden voor een eeuwige jeugd. Wat nu het echte effect is van klonen op de levensverwachting, is niet bekend. Het lijkt er op dat klonen over het algemeen net zo oud worden als de originele varianten.
Hoe maak je een kloon van je hond in 6 stappen
- Je neemt een huidbiopt van je hond om een geschikte cel te bemachtigen
- Je verwijderd al het genetische materiaal uit een donoreicel
- Je stopt al het genetische materiaal uit de cel van je hond in die eicel
- Je geeft de eicel wat chemische stimulatie zodat deze zich gaat gedragen als een bevruchte eicel
- Je laat de eicel zich eerst vermeerderen in een petrischaaltje in het lab totdat het een piepklein embryootje is geworden
- Je plaatst het embryo in een draagmoederhond terug
Joep = Joep?
Joep zijn kloon zal nooit precies dezelfde hond worden als Joep was. Dit komt omdat ze wel het zelfde genotype (DNA) hebben, maar het fenotype (de invloed van de omgeving op het genotype) verschillend is. Dit begint al bij de geboorte, kloon Joep wordt door een andere moederhond en in een andere omgeving opgevoed dan Joep. Socialisatie is een belangrijke fase in het leven van de hond en beïnvloedt het gedrag op latere leeftijd. Als je je hond wil laten klonen omdat je precies dezelfde hond terug wil, dan kan de kloon dus best tegenvallen.