Krijg je wormen van je huisdier?

Als je huisdier een worminfectie heeft, kan hij dagelijks duizenden wormeitjes uitpoepen. Je hond of kat verspreidt deze eitjes bij het likken van zijn vacht over het hele lichaam. Door je huisdier te zoenen en te aaien, krijg je als baasje de eitjes binnen. Ook als je nooit in contact komt met huisdieren, kan je wormeitjes binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je picknickt in het park via het gras. Je kan zelfs via de wind eitjes binnenkrijgen uit opgedroogde ontlasting.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je geen aarsmaden van je hond of kat. Deze wormen worden van mens op mens overgedragen via besmette wc-brillen, speelgoed etc.  Alleen van de hondenlintworm krijgen mensen, met name kinderen, heel soms een lintworm in hun darm.  Hier word je niet ziek van. Van de meeste wormen van huisdieren krijgen mensen geen wormen in hun ontlasting, maar mensen kunnen er wel ernstig ziek van worden.

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor besmetting met eitjes van de honden- en kattenspoelworm. Ze besmetten zich door het spelen in de zandbak of het knuffelen van hun huisdier. De larven die uit deze eitjes komen, maken een trektocht door het lichaam en kunnen daar verschijnselen veroorzaken.  Dit kan leiden tot luchtwegproblemen en het verergeren van astmatische klachten. Larven die door de lever trekken, kunnen buikpijn geven.  In enkele gevallen kan de larve zelfs in het oog terecht komen en daar ernstige schade veroorzaken.

Ook de vossenlintworm, die je via besmette vruchten en via eitjes in de vacht van je hond of kat kan binnenkrijgen, geeft gezondheidsklachten bij de mens. De kans dat je deze oploopt in Nederland is gelukkig nog erg klein, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Binnenkort gaan we hier dieper op in.

De verschijnselen die je hond of kat zelf krijgt bij een worminfectie zijn afhankelijk van het soort worm en de mate waarin hij besmet is. Jonge en oudere dieren zijn gevoeliger. De meeste wormbesmettingen bij de volwassen hond verlopen symptoomloos. Als je wormen ziet, dan weet je zeker dat je huisdier wormen heeft. Helaas gaat het andersom niet op. De ontlasting kan bomvol met wormeneieren zitten, zonder dat je dit met het blote oog kan zien. Het is daarom belangrijk om je huisdier standaard te ontwormen of om ontlastingsonderzoek te laten doen. Als je meer wilt lezen over wormen bij de hond en kat, kijk dan op onze pagina hierover.

Het is moeilijk om een worminfectie helemaal te voorkomen. Wormeieren zijn wijdverspreid in de omgeving. Zelfs katten die altijd binnen zijn, kunnen een worminfectie oplopen. Om de kans op een worminfectie -zowel de menselijke als de dierlijke variant- zo klein mogelijk te maken, geven we een aantal belangrijke tips:

 • Was je handen na toiletbezoek, het aaien van dieren en voor het (bereiden van) eten. Zorg dat kinderen na het buitenspelen altijd hun handen wassen.
 • Dek de zandbak af om katten buiten te houden.
 • Hou vingernagels kort.
 • Maak regelmatig het speelgoed schoon.
 • Ruim hondenpoep op. Gooi de ontlasting niet bij het GFT, maar in de grijze bak.
 • Ontworm je huisdier regelmatig. In dit schema, kan je zien wat voor de specifieke situatie van jouw hond of kat de juiste frequentie van ontwormen is.
 • Was groente en fruit voor  je het eet.
 • Zorg dat je huisdier geen vlooien heeft door een goed werkend vlooienmiddel te gebruiken.

 

 

 

2 thoughts

 1. Interessant artikel! Veel informatie is nieuw voor me. Zijn de verschijnselen die je krijgt zoals luchtwegproblemen en buikpijn aanwezig zolang de larven in het lichaam zijn of kan dit ook chronisch worden? En hoe lang kunnen de larven eigenlijk in het lichaam blijven?

  Like

  1. Hoi Willemijn,
   Dankjewel voor je leuke reactie. Excuus dat we nu pas reageren, we hebben op de een of andere manier jouw reactie helemaal gemist! De verschijnselen die je kan krijgen door het rondtrekken van de larven kunnen permanent zijn, zoals bijvoorbeeld blindheid of epilepsie. Dat zoiets gebeurd is gelukkig wel heel zeldzaam! Er zijn ook aanwijzingen dat een infectie je gevoeliger maakt voor allergieën zoals astma en exceem. De larven kunnen, als ze zich eenmaal ingekapseld hebben, jarenlang overleven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s