Hepatitis E in je leverworst?!

Kunnen we nog met een gerust hart een plakje leverworst eten?  Uit recent onderzoek blijkt dat in Nederland het hepatitis E virus in 78% van de leverworsten en 80% van de varkenspatés zit. Sinds kort krijgen mensen die een orgaan- of een beenmergtransplantatie gehad hebben daarom het advies om uit voorzorg voedselproducten te mijden waar mogelijk hepatitis E in kan zitten.  Wij van hond in de pot zochten voor je uit wat er nu aan de hand is met die leverworsten.

De wereldgezondheidsorganisatie schat dat elk jaar zo’n 20 miljoen mensen hepatitis E oplopen. Hiervan worden er 3,3 miljoen echt ziek en overlijden er 56.600. De meeste van deze gevallen vinden plaats in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland komt de ziekte steeds meer voor. Hepatitis E wordt dan ook een zogeheten ‘emerging disease’ genoemd. Waar dit precies door komt, is nog niet bekend., waarschijnlijk spelen varkens een grote rol. Op meer dan de helft van de Nederlandse varkensbedrijven is het virus gevonden. Uit onderzoek van Sanquin (de bloedbank) en de NVWA (voedsel en warenautoriteit) blijkt dat genetisch materiaal van het virus in een groot deel van de leverworst en paté zit. Het is nog niet duidelijk of het virus in de worsten dood of levend is en of mensen dus besmet kunnen worden bij het eten van een plakje worst. De enige manier om hier achter te komen, is om een dierproef te doen bij biggen, waarvan bekend is dat ze geen hepatitis E hebben, en hen leverworst te voeren.

Hepatitis, betekent leverontsteking. Symptomen hiervan zijn vermoeidheid, lichte koorts, pijn in de buik, misselijkheid en jeuk. Meestal krijg je ook ‘geelzucht’, waarbij je oogwit en huid gelig wordt, je urine de kleur van cola krijgt en je ontlasting juist bijna wit wordt. Hepatitis E wordt veroorzaakt door een virus, net als hepatitis A,B,C en D.

Er bestaan 4 verschillende varianten, of genotypes, van hepatitis E. In Mexico en Afrika komen vooral genotype 1 en 2 voor. Deze varianten worden van mens op mens verspreid, met name via verontreinigd water. Deze typen zijn heel gevaarlijk voor zwangere vrouwen, want die kunnen er erg ziek van worden en aan sterven. In Nederland komt hoofdzakelijk type 3 voor, dit is net als type 4 een zoönose, dat wil zeggen dat het door dieren (varkens, wilde zwijnen, herten, schelpdieren) kan worden overgedragen op de mens. Dieren worden overigens niet ziek van hepatitis E.

Bij mensen met een slechte weerstand, doordat ze een orgaantransplantatie hebben gehad, of chemotherapie krijgen, kan de infectie met hepatitis E chronisch worden. In dat geval houdt de lever uiteindelijk helemaal op met werken en is een levertransplantatie nodig om te overleven. Mannen ouder dan 50 jaar hebben ook een groter risico hierop. Het is nog onbekend waarom dat zo is. Gezonde mensen worden meestal niet ziek na een besmetting met hepatitis E of worden binnen 1 tot 4 weken weer beter. Toch zijn er ook gevallen bekend van gezonde mensen die wel ernstig ziek zijn geworden na infectie.

Hepatitis E kan je op de volgende manieren oplopen:

  • Via besmet, onvoldoende verhit vlees van bovengenoemde dieren of schelpdieren
  • Door contact met ontlasting van besmette varkens of wilde zwijnen, zoals bijvoorbeeld op de kinderboerderij of in het bos
  • via besmet bloed (bloedtransfusie)
  • via (drink)water bij slechte hygiënische omstandigheden

Behalve in het geval van overdracht via bloedtransfusie, wordt het hepatitis E-virus overgedragen via de fecaal-orale route. Dat wil zeggen dat virusdeeltjes in de ontlasting van bijvoorbeeld een besmet varken via water of voedsel in je mond terecht kunnen komen. Besmetting van mens op mens is zeer zeldzaam.

Maar, hoe zit het nu met die leverworsten??

In leverworst zit in principe geen rauw varkensvlees. Het vlees is verhit tot 72º Celsius. Geen probleem dus, zou je denken, maar het is nog de vraag of het vlees lang genoeg verhit wordt om het hepatitis E virus te doden. Op dit moment is dus nog niet bekend of de aangetroffen hepatitis E in leverworst ziekte kan veroorzaken. Dus voor mensen met een slechte weerstand, better safe than sorry!

One thought

  1. Dank voor het duidelijke artikel. Ik sla het volgende rondje worst over. Ook goed om te bedenken dat het oh zo gewaardeerde stukje leverworst voor de kinderen bij de slager opeens in een heel ander licht komt te staan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s