Rabiës

Hondsdolheid, of te wel rabiës, is wereldwijd nog steeds een groot probleem. Er sterven wereldwijd jaarlijks 59.000 mensen aan rabiës, voor het grootste deel kinderen. Vaccineren is dé belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen het gevaar voor infecties van mensen.Wanneer je over de grens gaat met je hond, kat of fret moet hij daarom ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Dit geldt óok voor een reisje naar België. Waarom moet je huisdier wel gevaccineerd worden en heb je zelf geen vaccinatie nodig?  Wij van hond in de pot zochten het voor je uit.

Allereerst, wat is hondsdolheid nu precies?

De ziekte hondsdolheid is bijna altijd dodelijk. Er treedt een ernstige ontsteking op van de hersenen als gevolg van een infectie met het rabiësvirus. Alle zoogdieren, inclusief de mens, kunnen rabiës krijgen. Besmetting vindt meestal plaats door een beet, maar kan ook door een lik of krab van een geïnfecteerd dier komen. Tijdige en juiste behandeling na een beet van een besmet dier is van levensbelang om de ziekte te voorkomen.

Waarom moet mijn huisdier gevaccineerd worden tegen hondsdolheid?

Van alle rabiësbesmettingen wereldwijd wordt 99% veroorzaakt door een beet van een hond.  Een geldige rabiësvaccinatie is daarom verplicht voor hond, kat en fret om de grens over te gaan. Dit geldt ook om Nederland binnen te komen. Je kan dus niet zomaar een zwerfhond mee naar huis nemen van vakantie. De meeste vaccinaties tegen hondsdolheid voor huisdieren zijn drie jaar geldig en moeten minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Sommige landen hebben aanvullende eisen, zoals een bloedtest. Check voor alle eisen van jouw vakantiebestemming de website van het licg.

In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. In andere delen van Noord- en Midden-Europa komt het ook voor bij vossen. In Oost Europa komt rabiës nog wel voor bij huisdieren.

Wanneer moet je zelf gevaccineerd worden?

Op vakantie binnen Europa is de kans op het oplopen van rabiës zeer klein. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika komt rabiës nog veel voor. In Nederland wordt vaccinatie tegen rabiës geadviseerd voor mensen die op reis gaan naar gebieden waar de ziekte veel voorkomt, in het geval dat ze:

 • Veel in aanraking komen met zoogdieren, zoals dierenartsen of biologen.
 • Langer dan 3 maanden op reis zijn in een gebied waar de ziekte veel voorkomt.
 • Groter risico hebben om met het rabiësvirus in aanraking te komen, zoals fietsers of grotonderzoekers.

Een belangrijk voordeel van een rabiësvaccinatie is dat je na een beet geen antiserum meer nodig hebt. Juist in de landen waar rabiës veel voorkomt, is antiserum namelijk moeilijk of niet verkrijgbaar. Daarnaast zijn er na een beet twee, in plaats van vijf, vaccinaties nodig.

Hoe kan je het risico op rabiës zoveel mogelijk beperken?

 • Geen straathonden, apen en andere wilde dieren aaien.
 • Raak (ook in Nederland) zieke of dode vleermuizen niet aan.
 • Neem geen hond of kat mee uit het buitenland indien deze niet tegen rabiës is gevaccineerd.
 • Als je hond of kat gebeten is door een vleermuis, neem dan contact op met je dierenarts.

En als je nu toch gebeten wordt?

Door een vleermuis in Nederland:

 • Eerst de wond goed schoonmaken met water en zeep en daarna ontsmetten met jodium of alcohol 70%.
 • Neem direct contact op met je huisarts.
 •  Indien de vleermuis nog aanwezig is, neem dan contact op met de nVWA zodat de vleermuis onderzocht kan worden op het rabiës.

Door een zoogdier in een gebied waar rabiës veel voorkomt?

 • Eerst de wond goed schoonmaken met water en zeep en daarna ontsmetten met jodium of alcohol 70%.
 • Regel zo snel mogelijk medische hulp voor de 1e vaccinatie en na 3 dagen de 2e vaccinatie. Dit moet altijd, dus ook als je wel vooraf ingeënt bent.
 • Als je niet vooraf ingeënt bent, dan heb je zo snel mogelijk (het beste binnen 24 uur) antiserum nodig en in totaal 5 vaccinaties.

Voorkomen is beter dan genezen. Aangezien rabiës niet te genezen is, is voorkomen in dit geval zelfs van levensbelang.

2 thoughts

 1. Klein typefoutje: bij de eerste keer dat het over een hondebeet gaat staat: er zijn 2 in plaats van 5 injecties nodig. Dit moet natuurlijk andersom zijn. De tweede keer staat het wel goed, (als je ingeent bent 1 injectie en anders 5 keer vaccineren).
  Ik vind het een leuk en informatief verhaal!
  Alleen heb ik nog een vraag, In de jaren 60 heerste er rabies in Nederland en toen kwam aan de orde dat de vaccinaties zo pijnlijk waren, in de buik rond de navel. Is dat nog zo?

  Like

  1. Beste Eelke,

   Dank voor je bericht en excuus voor onze late reactie!

   2 in plaats van 5 injecties geldt voor de mensen die zijn gebeten door een hond, maar zich al preventief hadden laten vaccineren tegen rabiës. Als je dat niet hebt gedaan en wordt gebeten door een hond (in een gebied waar rabiës voorkomt) dan moet je 5 injecties hebben. Hoop dat het zo duidelijker is.

   De vaccinatie tegen rabiës is inderdaad niet prettig, maar wordt tegenwoordig gelukkig in de bovenarm gegeven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s