Kat in ’t bakkie – het gevaar van toxoplasma

Zandbakken en de zanderige ondergrond van veel kinderspeeltuinen zijn ideale kattenbakken. Katten doen er dan ook graag hun behoefte. Meestal valt je dat niet eens op omdat ze hun drollen netjes begraven. Dit is niet alleen vies, het kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de kinderen die er in spelen.

Katten kunnen de toxoplasmaparasiet bij zich dragen. Ze poepen dan gedurende 1 tot 3 weken toxoplasma-eitjes met hun ontlasting uit. De eieren overleven heel lang in de buitenwereld, tot ver nadat de poep is opgelost. Dus als er regelmatig katten poepen in de zandbak, kunnen daar veel eitjes in zitten. Als kinderen dan zand eten, of bijvoorbeeld een koekje eten met zandhandjes, eten ze ook toxoplasma-eieren op. Deze kunnen zich door het hele lichaam verspreiden totdat ze worden tegengehouden en ingekapseld door het eigen afweersysteem. Een ingekapselde toxoplasmaparasiet wordt een cyste genoemd. In zeldzame gevallen vindt dit plaats in het oog. Dit kan leiden tot ernstige oogontstekingen en blindheid.

Ok, nu zitten er dus mogelijk allemaal toxoplasmacystes in je kind. Wat merk je daarvan? In de meeste gevallen niets. Je kind kan ook een paar dagen wat hangerig zijn of hij is een tijdje achter elkaar wat vermoeid en lusteloos. Minder vaak voorkomend is een ernstiger ziekteverloop, dan hebben de kinderen ook vergrote lymfeknopen, spierpijn, lever- en een miltvergroting. Als er sprake is van een kind met een slechte afweer kan de ziekte echt ernstig verlopen en kunnen hersenvlies- en longontstekingen optreden.

Een andere bekende risicogroep voor toxoplasma zijn mensen met een verminderde weerstand en zwangeren. Dit is ook de reden waarom altijd wordt geadviseerd dat zwangeren oppassen bij het verschonen van de kattenbak. De kans dat je toxoplasma krijgt van je eigen kat is heel klein, aangezien de kat maar 1 keer in z’n leven de toxoplasma-infectie doormaakt en eitjes uitpoept. Een veel groter risico voor een zwangere om toxoplasma op te lopen is tuinieren of het eten van rauwe groente of vlees. Dit kan (onzichtbaar) besmet zijn met kattenpoep. Als je tijdens je zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt met toxoplasma kan, via de placenta, ook je kind besmet raken. Het risico hierop neemt toe met de duur van je zwangerschap. Besmetting van je ongeboren kind kan leiden tot een miskraam, doodgeboorte of, met name later in de zwangerschap, oog- en zenuwafwijkingen bij je kind.

Wat kun je  doen om een toxoplasma-infectie bij jezelf of je kind te voorkomen?

 • Dek de zandbak goed af, voorkomen dat er katten in kunnen komen
 • Niet eten in de zandbak
 • Handenwassen na het spelen en voor het eten
 • Verschoon je kattenbak dagelijks*, doe handschoenen aan en was daarna goed je handen. Of laat dit klusje aan iemand anders over.
 • Was groente en fruit goed voordat je het opeet
 • Eet geen rauw vlees
 • Voorkom kruisbesmetting door een goede keukenhygiëne
 • Draag handschoenen bij het tuinieren en was daarna goed je handen.

 

 

*De kattendrollen moeten elke dag verwijderd worden omdat de toxoplasma-eitjes pas na 1 dag besmettelijk worden, zo zit je dus altijd goed.

 

One thought

 1. Hallo jullie van Hond in de Pot!

  Ik dacht dat je biologische appels (zonder gif) niet hoefde te wassen, maar dat blijkt dus anders te zijn. Ik zal mijn leven beteren! (Hoewel, bij nader inzien lijkt het me onwaarschijnlijk dat een kat tegen de appels aan een appelboom poept. Toch?) Maar toch bedankt.

  Groet van Pieter Fopma

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s