Poetsen bij je huisdier?!

Voor de meeste mensen is tweemaal daags je tandenpoetsen een gewoonte.  Maar weinig mensen weten echter dat de tanden van je hond en kat ook dagelijks aandacht nodig hebben. In aanloop naar de landelijke maand van de gebitsverzorging, een blog hierover. Want waarom is het zo belangrijk om de tanden van je huisdier te poetsen?

Cariës,  oftewel gaatjes in het gebit, ontstaan doordat zuren, gevormd door bacteriën, het glazuur van de kies afbreken. Terwijl het voorkomen van cariës bij ons een van de belangrijkste redenen is waarom wij onze tandenpoetsen, komt dit bij huisdieren weinig voor. Bij honden is een kleine groep gevoelig voor het krijgen van cariës, bij katten komt het zover bekend niet voor. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk bij de vorm van de kiezen en het type dieet. Tóch is een goede gebitsverzorging voor je huisdier van levensbelang. Hieronder lees je waarom.

Tandplak is een dun, bijna onzichtbaar laagje op je tanden en kiezen dat bestaat uit een combinatie van voedselresten, bacteriën en speekseleiwitten. Tandplak wordt de hele dag door gevormd. Als het langere tijd aanwezig is, kan het verkalken tot tandsteen. Dit is hard en niet meer weg te poetsen. Tandplak en tandsteen  kunnen ernstige ontstekingen van het tandvlees veroorzaken, gingivitis genaamd. Indien ook het bot wordt aangetast bij zo’n ontsteking, wordt het een parodontitis genoemd. Dit is niet alleen pijnlijk voor je huisdier, het kan zelfs leiden tot het verlies van tanden en kiezen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met parodontitis een grotere kans hebben op bepaalde type kanker. Er zijn daarnaast sterke aanwijzingen dat het de kans op hartproblemen vergroot. Of dit ook het geval is bij dieren met parodontitis, is nog niet goed onderzocht. Wel blijkt uit onderzoek bij honden dat er een verband is tussen parodontitis en microscopische veranderingen van het hart, de lever en nieren.

Zoals eerder beschreven komen gaatjes ontstaan door bacteriën, zoals we die bij onszelf kennen, bij katten niet voor.  Wel kunnen er gaten in tanden en kiezen ontstaan als gevolg van tandhalslesies, ook wel forls genoemd.  Er ontstaat een gat in de tand op de overgang naar het tandvlees dat zich steeds verder uitbreidt. Door tandsteen en tandplak te verwijderen, wordt de kans op deze tandhalslesies verkleind.

Belangrijke symptomen bij gebitsproblemen bij de hond en kat

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijven de meeste katten en honden wél eten wanneer zij last hebben van het gebit. Ook zijn ze niet de hele dag aan het piepen. Toch kunnen gebitsproblemen wel degelijk pijnlijk zijn en vervelende gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om de signalen te herkennen. Onderstaande symptomen kunnen wijzen op een gebitsprobleem bij je huisdier:

 • Uit de bek stinken
 • Geel, bruine aanslag op de tanden
 • Een rode rand van het tandvlees om de tanden en kiezen
 • Meer speekselen/kwijlen
 • Plots stoppen tijdens het eten of drinken
 • Vermageren
 • Voorkeur voor zacht voedsel
 • Met de poot naar de bek gaan (vooral bij katten)
 • Meer slapen/ minder spelen
 • Zwelling van de kaak

Indien je één of meer van de bovenstaande symptomen herkent, ga dan met je huisdier langs de dierenarts voor een gebitscontrole. In geval van tandsteen en ontstekingen is een professionele gebitsreiniging noodzakelijk. Maar, voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kan veel problemen voorkomen door het gebit van je huisdier dagelijks te verzorgen. Tandenpoetsen is daarbij het allerbelangrijkste. Wil je je hond of kat zijn prodentsmile laten houden? Lees dan hier hoe je het tandenpoetsen bij je kat en hond  kan aanleren.

Mocht het niet lukken zonder dat je hond achter de bank duikt als je aankomt met de tandenborstel, of je kat met zijn klauwen in paniek in je broek hangt? Naast poetsen zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om tandplak zoveel mogelijk te bestrijden:

 • Geef regelmatig iets om op te kluiven, zoals veggiedent sticks of een lekker bot.
 • Voer honden- of kattenbrokken die preventief werken tegen tandsteen. Bijvoorbeeld t/d van Hills of dentalbrokken van Royal Canin.
 • Voeg mondwater voor dieren toe aan de waterbak of breng het direct aan in de bek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s