Tandenpoetsen bij de hond

Tandenpoetsen bij de hond

Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met poetsen. Laat je hond in opbouwende stappen wennen aan het poetsen. Wanneer een stap zonder stress verloopt, kan je doorgaan met de volgende:

Stap 1: Masseer bij een gesloten bek met je vingertoppen de bovenlippen van je hond zacht over de kiezen heen.
Stap 2: Duw met je vingers de lip van je hond omhoog zodat de snijtanden zichtbaar worden. Om de hoektanden en kiezen zichtbaar te maken, duw je met je duim de lip aan één zijde omhoog zodat tandvlees en de elementen zichtbaar worden. Je hoeft de bek hierbij niet te openen.
Stap 3: Wikkel een zacht, neutraal verbandgaasje om de vinger van je andere hand en wrijf hier  voorzichtig  mee over de buitenkant van de tanden en kiezen. Besteed extra aandacht aan de hoektanden en achterste kiezen. Hier zit het meeste tandplak.
Stap 4:  Gebruik dierentandpasta om het poetsen nog effectiever te maken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, honden kunnen hier niet tegen.
Stap 5: Wanneer poetsen met een gaasje of vingerborstel lukt, kunt je gaan poetsen met een speciale tandenborstel voor honden, om zo het poetsen nog effectiever te maken. Zet je wijsvinger op de kop van de tandenborstel om uitschieten te voorkomen en poets met cirkelvormige bewegingen.
Stap 6: Indien de buitenkant goed gaat, kun je het kauwvlak en de binnenzijde poetsen. De binnenzijde is vaak minder vuil.

Belangrijke reminders bij het leren poetsen bij je hond:

  • Maak er geen gevecht van! Ga pas naar de volgende stap, als de stap ervoor goed gaat.
  • Zorg ervoor dat het tandenpoetsen onderdeel wordt van je dagelijkse routine.
  • Lukt het niet om dagelijks te poetsen, een paar keer per week poetsen is beter dan niet poetsen.
  • Prijs je hond als het goed gaat en beloon hem na afloop.
  • Hou het kort en hou het leuk

Speciale kauwkluiven kunnen een waardevolle aanvulling zijn om tandplak te verminderen. Zorg er echter voor dat je hond hierdoor niet te veel calorieën binnenkrijgt. Sommige honden laten het niet toe dat het gebit wordt gepoetst. In dit geval is het raadzaam om speciale brokken te geven. Ook kan je mondwater voor dieren toevoegen aan het drinkwater, of direct in de bek aanbrengen.  Laat de tanden regelmatig door de dierenarts controleren.