Tandenpoetsen bij de kat

Eerlijk is eerlijk, makkelijk is het in het begin niet.  Maar jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom belangrijk dat je begint met wennen wanneer je kat nog klein en pluizig is. Stap niet meteen voortvarend met een tandenborstel op je kat af, maar laat haar in stappen wennen aan het poetsen. Pas als een stap zonder stress verloopt ga je door naar de volgende. Dit kan zo maar een paar weken duren.

Stap 1: Masseer bij een gesloten bek met je vingertoppen de bovenlippen van je kat zacht over de kiezen heen.

Stap 2: Leg je hand over de bek van de kat. Duw met je duim zacht op de wang zodat de lip optrekt en de kiezen en het tandvlees aan één zijde zichtbaar worden. De bek hoeft hierbij niet geopend te worden.

Stap 3:
 Wrijf met een zacht, verbandgaasje (zonder zalf) wat je om de vinger van je andere hand wikkelt voorzichtig over de buitenkant van de tanden en kiezen. De binnenkant hoeft niet gepoetst te worden, dit wordt door de tong gedaan. Met name de hoektanden en de achterste kiezen van de bovenkaak zijn belangrijk om te poetsen.

Stap 4: Je kan speciale dierentandpasta of mondwater voor dieren gebruiken om het poetsen nog effectiever te maken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen.

Stap 5: Indien poetsen met een gaasje lukt, kun je gaan poetsen met een speciale tandenborstel voor katten, of gebruik een zachte kindertandenborstel.

Belangrijke reminders bij het leren poetsen van het kattengebit:

  • Maak er geen gevecht van! Sommige katten laten het gewoon niet toe.
  • Zorg ervoor dat het tandenpoetsen onderdeel wordt van je dagelijkse routine.
  • Lukt het niet om dagelijks te poetsen, een paar keer per week is beter dan niets.
  • Beloon je kat als het goed gaat
  • Hou het kort
  • Ga pas naar de volgende stap, als de stap ervoor goed gaat.

Als er al tandsteen aanwezig is, krijg je dit niet meer weggepoetst en moet het gebit onder narcose professioneel worden gereinigd. Gebitsproblemen zijn niet altijd te zien voor het baasje, laat daarom het gebit van je kat regelmatig controleren.