Hondenbeten – hoe verklein je de kans dat je (kind) gebeten wordt?

Wat doe je als je bang bent voor honden en er een grote hond op je afrent? Gillen en hard wegrennen is wat de meeste kinderen doen. Dat is nou precies wat je beter niet kan doen. Aan de andere kant zijn er ook kinderen die helemaal niet bang zijn en elk huisdier willen aaien die ze tegen komen. Niet elke hond is hier echter van gediend… Wat je wél kan doen om een hondenbeet te voorkomen lees je in deze blog.

Er zijn de laatste tijd meerdere bijtincidenten in het nieuws geweest. Begin dit jaar schoot een vrouw haar twee honden dood omdat ze haar man, hun eigen baas, aanvielen. Onlangs werd er een meisje van 6 gebeten door een hond, waarna de baas er met hond ervandoor ging. Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 150.000 mensen gebeten door een hond. Hiervan worden er rond de 230 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

 

Waarom bijten honden?
Bijtgedrag kan voortkomen uit voedselnijd, predatie, pijn, spel, angst en agressie. De meeste honden bijten gelukkig alleen mensen of andere dieren als dit wordt uitgelokt. Voordat een hond bijt, waarschuwt hij door zijn lip op te trekken en de tanden te ontbloten, te grommen of te blaffen. Een uitzondering hierop is prooiagressie. Dit wordt vooral gezien bij honden die op kleinere (huis)dieren jagen en ze direct bijten. Een rennend kind kan door honden ook als prooi worden gezien. Vandaar dat het niet verstandig is om weg te rennen als je bang bent voor een hond. Kinderen worden het vaakst gebeten door hun eigen, of een bekende hond, volwassenen eerder door een vreemde hond. Veel baasjes zijn er van overtuigd dat hún hond niet bijt. Dat denken wij ook van onze eigen viervoeters, maar het blijven dieren…

Hoe verklein je de kans op een beet bij een kind?
Honden zien kinderen tot een jaar of 12 als ranglagere. Alleen als er een dominante baas aanwezig is, ziet de hond de kinderen als hoger in rang. Dit wordt de afhankelijke rang genoemd. Laat je kind nooit alleen met een hond! In je afwezigheid kan de hond de rangorde willen uittesten of rechtzetten. Ook al is hij nog zo lief,  je weet niet wat je kind doet en élke hond kan bijten.

Leer je kind de volgende regels:

  • Kijk een hond niet recht in zijn ogen aan.
  • Niet gillen of rennen, maar stil blijven staan als er een hond op je afkomt.
  • Vraag altijd of je een hond mag aaien voor je hem aait.
  • Aai een hond onder zijn kin of borst en niet op de kop of de rug.
  • Sla nooit je armen om een vreemde hond heen.
  • Laat de hond met rust als hij in zijn mand ligt of aan het eten is.
  • Doe geen trekspelletjes met een hond.
  • Als een hond iets doet wat je niet wilt, roep er dan altijd een volwassene bij.

 

 

Hoe verklein je de kans op een bijtwond als hondeneigenaar?

  • Kies een gezinshond. Elke hond kan bijten, maar er zit wel verschil in bijtdrempel en de impact die een hond heeft als hij bijt. Zo kan een kleine hond minder schade aanbrengen dan bijvoorbeeld een boerboel.
  • Zorg voor een goede socialisatie: Kies een hond van een fokker die zijn pups vanaf de geboorte socialiseert en ga daar zelf mee door. Laat je pup wennen aan kinderen, mensen en andere dieren.
  • Ga met je hond op gedragscursus en zorg dat hij goed luistert.
  • Laat je hond niet op de bank of op het speelkleed van het kind.
  • Zorg dat je hond een rustig plek heeft in huis waar kinderen niet mogen komen.
  • Zorg dat je hond niet gestoord wordt tijdens het eten.
  • Houd je hond kort aangelijnd op openbare drukke plekken.
  • Herken stress-signalen bij je hond en zorg dat je de situatie tijdig de-escaleert.
  • Laat kinderen onder de twaalf niet zelf de hond uitlaten.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen zowel gelukkiger als gezonder zijn wanneer ze een hond hebben. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je na het lezen van deze blog je hond moet wegdoen! Integendeel wij gunnen iedereen een huisdier. Wel is het belangrijk dat je de hond tijdig laat wennen als er een baby op komst is en dat alle kinderen leren hoe ze met honden om moeten gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s