Iedereen een huisdier!

Het hebben van een huisdier maakt je gelukkig en houdt je gezond. Wij hebben beide de mazzel gehad dat we zijn opgegroeid met huisdieren. Ook nu hebben we beide een hond, en heeft Liny nog een heel scala aan andere (huis)dieren op haar boerderij.

Een huisdier kost tijd en geld. Ook wij hebben ’s avonds laat niet altijd zin om de hond uit te laten. Maar dat ben je zo weer vergeten als je lekker aan het wandelen of knuffelen bent met je trouwe viervoeter. Dat is niet alleen onze ervaring, uit allerlei onderzoeken blijkt dat het houden van dieren gelukkig en gezond maakt:

  1. Knuffelhormoon (1): het aaien van je huisdier zorgt voor het vrijkomen van oxytocine, ofwel het knuffelhormoon. Dit geeft allerlei positieve effecten zoals het verlagen van bloeddruk en hartslag en gevoelens van hechting en vertrouwen.
  2. Gezond (1,2,3,) : huisdier-eigenaren gaan minder vaak naar de dokter, en als ze toch naar de dokter moeten zijn ze sneller genezen. Ze leven gemiddeld langer dan mensen zonder huisdier. Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben minder kans op het ontwikkelen van astma en andere allergieën.
  3. Beweging (1): deze geldt vooral voor de hondenbezitters, als je een hond hebt krijg je een hoop extra beweging.
  4. Zelfvertrouwen (1): kinderen ervaren steun, minder stress en krijgen meer zelfvertrouwen van hun huisdieren. Kinderen die niet opgegroeid zijn met huisdieren zijn tevens vaker bang voor dieren.  Ook weten ze niet goed hoe ze met bijvoorbeeld honden om moeten gaan. Dit kan leiden tot een beet.
  5. Onvoorwaardelijke liefde:  Het maakt je huisdier niet uit of je succesvol bent of knap, ze houden van je. Wat er ook gebeurd. En dat is zo’n fijn gevoel!

Daarom vinden wij dan ook: iedereen een huisdier!
Het is belangrijk dat je ook gelukkig blijft met je huisdier en vice versa. Elk baby dier is schattig, maar welk huisdier voor jou het meest geschikt is, hangt af van je wensen, leeftijd, hoe je woont en hoeveel vrije tijd je hebt. Het is daarom belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in het dier/ras wat je wil hebben. Als je fulltime werkt en op driehoog in de stad woont, is een jachthond bijvoorbeeld minder geschikt. Zeker als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk dat er een goede match is. Wij zullen in toekomstige blogs aandacht besteden aan verschillende onderwerpen rondom het houden van huisdieren. Uitgebreide informatie over de benodigdheden en verzorging van verschillende dieren kan je vinden op het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Als je eenmaal het juiste huisdier hebt, wil je niet meer zonder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s