Wat een dierenarts met volksgezondheid te maken heeft

Dierenartsen maken dieren beter. Wat veel mensen niet weten is dat de dierenarts ook een belangrijke rol speelt in het bewaken van de volksgezondheid. Dit wordt Veterinaire Volksgezondheid genoemd, wat meestal wordt afgekort als VPH (Veterinary Public Health). De dierenarts speelt een belangrijke rol in de voedselketen. Dit gaat niet alleen over de gezondheid van de koeien en varkens in de stal. Het is de verantwoordelijkheid van de dierenarts dat het stukje biefstuk op je bord, afkomstig is van een gezonde koe, zonder schadelijke bacteriën, parasieten en antibiotica-residuen.

Ook het advies van je eigen dierenarts om je hond of kat te ontwormen heeft te maken met VPH. En dan zijn er nog dierenartsen die zich alleen maar met VPH bezig houden. Voor een beter beeld wat een dierenarts met volksgezondheid te maken heeft kan je onze korte film bekijken.

VPH gaat over het voorkomen dat mensen ziek worden door direct en indirect contact met dieren en dierlijke producten. Hierbij wordt aandacht besteed aan onder andere voedselveiligheid, hygiëne en diergezondheid.  Wij, Liny Keessen, gepromoveerd in en oud-docent VPH (tevens de blonde dierenarts in het VPH-filmpje) en Merel Rooijmans, gezelschapsdierenarts met een grote belangstelling voor VPH (en tevens medeproducent van het VPH-fimpje) willen met onze blog het bredere publiek voor de onderwerpen rond VPH interesseren, maar met name ook informeren.

Hoewel veel ‘productiedieren’ steeds verder van ons af komen te staan en er steeds meer kinderen zijn die denken dat melk uit de fabriek komt, wordt onze relatie met ‘huisdieren’ steeds intensiever. Maar liefst 60% van de huisdieren slaapt bij hun baasje op de slaapkamer. Tegelijkertijd wordt slowfood steeds populairder en is er een trend om je eigen voedsel te verbouwen. Niet alleen op het platteland, maar ook de stadstuin. Is dit alles zonder risico?

2651133711_4239f4393f_z

Je zou verwachten dat iedereen alles weet over het risico van vieze keukens en het belang van een goede hygiëne na tvseries als de smaakpolitie en smerige zaken. Helaas blijkt dat er nog een groot deel van de voedselinfecties veroorzaakt wordt door slechte hygiëne in eigen keuken. Ook in onze eigen vrienden- en familiekring zien we dat het lang niet altijd even nauw wordt genomen met voedselveiligheid. Is dat erg? Niet perse, als je maar bewust bent van de risico’s die je loopt. “Goed voor de weerstand” gaat namelijk lang niet altijd op!

Kortom genoeg reden om een VPH-blog te starten en jullie allemaal te informeren en te enthousiasmeren over dit onderwerp.

Liny en Merel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s