Eieren van eigen kip, eet smakelijk?!

Op zondag een uitgebreid ontbijt met een vers eitje van de kippen in je tuin. Beter kan niet toch? Verse eitjes van kippen met een goed leven. Veel beter en gezonder dan de eieren die je in de winkel koopt. Kleinschaligheid versus massa-industrie. Maar klopt dat wel? Zijn eieren van hobbykippen ook écht gezonder dan die uit de supermarkt? Wij van hond in de pot zochten het uit.

Het hobby ei (on)gezond?

Het ei van een kip komt uit hetzelfde gat als haar ontlasting en urine: de cloaca. Hierdoor kunnen er poepbacteriën op het ei komen. Doordat de schaal van een ei poreus is, komen deze microben ook in het ei. Via de mest komen de bacteriën ook terecht op de veren van de kippen en overal in het hok. Door het hok in te stappen, neem je het vervolgens via schoenen, kleding en handen mee naar huis. Deze bacteriën zijn voor de kip volstrekt onschuldig, maar mensen kunnen er ziek van worden. Door te letten op de volgende zaken is het heel simpel te voorkomen dat je ziek wordt van kippenbacteriën:

 • Handen wassen als je bij het kippenhok geweest kip voor vphbent
 • Neem schoeisel wat je in het kippenhok aanhebt niet mee je huis in
 • Hou het kippenhok schoon*

De bekendste bacteriën die in of op een ei kunnen zitten zijn Salmonella en Campylobacter. In de supermarkt kan je Salmonella-vrije eieren kopen. Deze eieren kunnen dan wel andere bacterien bevatten! Wat dat betreft kun je dus net zo goed je eigen hobbykip-ei eten. Let, bij het eten van je eigen eieren, wel op de volgende punten:

 • Dagelijks eieren rapen en meteen in de koelkast leggen
 • Schrijf de datum van rapen op het ei
 • Rauwe eieren en zachte eieren kunnen beter niet gegeten worden door mensen met een verminderde afweer, zoals zwangeren en kinderen

Een biologisch of vrije-uitloopei bevat dezelfde vitamines, mineralen en eiwitten als een gewoon scharrelei. Ze zijn wat dat betreft dan ook niet beter voor de gezondheid. Uit onderzoek van het RIKILT (Nederlands instituut voor voedselveiligheid) blijkt dat eieren van hobbykippen over het algemeen hogere gehaltes dioxines bevatten dan de norm die geldt voor eieren die in de winkel worden verkocht. Wanneer kippen buiten scharrelen, is de kans groter dat ze via de grond gevaarlijke stoffen, zoals dioxine, opnemen uit het milieu. De eieren uit de commerciële pluimveehouderijen moeten daarom voldoen aan een veiligheidsnorm hiervoor. De eieren van onze eigen hobbykip worden echter nooit getest.

5493653204_2a7de66cb5_o

Het binnenkrijgen van teveel dioxinen kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Kleine hoeveelheden kunnen invloed hebben op je weerstand en vruchtbaarheid, grotere hoeveelheden kunnen zelfs kanker veroorzaken. Dioxine wordt opgeslagen in je vet en stapelt zich daar op, omdat het heel langzaam uit je lichaam verdwijnt. Als je het advies van het voedingscentrum, namelijk niet meer dan drie eieren per week, opvolgt is het risico minimaal.  Je krijgt al snel meer ei binnen dan je misschien denkt.  Ei zit ook in veel producten, zoals hartige taart en veel desserts, verwerkt.  Vlees, vis, melk en kaas kunnen ook dioxine bevatten.

Meten is weten

De gehaltes van dioxinen in eieren kunnen sterk variëren. Wil je er zeker van zijn dat je de eieren van je hobbykip veilig kan eten, laat ze dan testen. Het beste is om dit dan te doen bij een gecertificeerd laboratorium, zoals bijvoorbeeld BDS. Dit kost 140 euro (ex. BTW). Het laboratorium heeft 12 eieren nodig. Deze eieren kunnen worden opgestuurd met de post en de uitslag krijg je na 7 tot 10 werkdagen.

Tips om het risico van dioxines in je eieren te verminderen:

 • Ve7864771234_d62c4e77ab_orvang de grond in en om de ren door schone grond of zand.
 • Breng tegels aan rond de ren om grond opname te beperken bij vrije uitloop (helpt ook tegen vossen)
 • Verschoon je kippenhok regelmatig
 • Voer de kippen vanuit een bak in plaats van het voer over de grond te strooien (ook goed tegen knaagdieren)
 • Dioxines kunnen oa zitten in oude verf en isolatiekit, verwijder oude verflagen en breng dakgoten aan om de kans op inname te verminderen.
 • Stook geen vuur in de buurt van de ren en verwijder oude stookplaatsen, dioxines kunnen onder andere ontstaan bij verbranding.

Wat gooien wij in de pan? Supermarkt ei of het ei uit je achtertuin? 

Puur gelet op gezondheid kan je misschien wel beter een eitje uit de winkel eten. Aan de andere kant zo lekker vers als je eigen eieren zijn die natuurlijk nooit. Bovendien weet je bij je eigen kippen precies wat ze gegeten hebben, en is er dus geen enkele kans op een voedselschandaal. En er zijn nog veel meer positieve aspecten aan het houden van je eigen kippen. Daar komen we in een volgende blog nog op terug! Voor nu, eet smakelijk!

*Tips over hoe je het beste je kippenhok schoon kan houden, kan je vinden op de volgende websites:

http://www.kippenhouden.be/uncategorized/kippenziekten-voorkomen/

http://www.licg.nl/r8/dieren/vogels/vogels/kip.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s