Lik van je hond niet zonder gevaar

Niemand blijer dan de hond met je thuiskomst na een dag werken. Voor je het weet heb je een enorme lik in je gezicht. Ze eten de meest vieze dingen van straat. Toch laten veel mensen zich likken door hun hond en een enkeling laat zelfs expres zijn wonden “schoon” likken. Dat is niet zo’n goed idee want de bek van de hond zit vol met bacteriën. Ook met bacteriën waar je als mens ziek van kan worden. Één bacterie in het bijzonder maakt dat je zelfs dood kan gaan van een hondenlik.

Koolzuuretend dood door hond

Deze bacterie, capnocytofaga canmorsus, kan in het speeksel van honden en katten zitten. Zelf worden ze er niet ziek van, maar de bacterie kan wel ernstige ziekte veroorzaken bij de mens. Capnocytofaga canimorsus betekent letterlijk ‘koolzuuretend dood door hond’. De bacterie kan ook in het speeksel van andere dieren zitten, zoals cavia’s, paarden en konijnen, maar bijna alle patiënten (80%) met de ziekte zijn in contact geweest met honden. Meestal zijn deze mensen gebeten. Door een krab of het laten likken van een wond kan de bacterie ook rechtstreeks in je bloedbaan terecht komen.

De eerste verschijnselen van ziekte bij de mens door deze bacterie lijken op griep. Dit kan overgaan in ernstige benauwdheid, nierfalen en shock. Ondanks goede medische zorg is de kans dat je eraan doodgaat hoog. In Nederland sterft gemiddeld 13 procent van de mensen na infectie met deze bacterie. De ziekte verloopt ernstiger bij mensen die geen milt meer hebben, alcoholist zijn, of die een verminderde afweer hebben. De wond zelf kan ook erg gaan ontsteken, dit kan zelfs leiden tot amputatie van een been of arm. Na besmetting kan het tot vier weken duren voor mensen ziek worden waardoor niet altijd een directe link wordt gelegd tussen de ziekte en contact met dieren.

Wat nu?

In Nederland worden ongeveer 150.000 mensen per jaar gebeten door een hond. En nog veel meer mensen laten zich dagelijks likken door hun hond.  Een besmetting met capnocytophaga komt ongeveer bij 5 tot 7 mensen per jaar voor in Nederland. De kans dat je deze bacterie oploopt is dus niet heel groot. Omdat de gevolgen zeer ernstig zijn is het wel verstandig onderstaande adviezen in gedachte te houden.

  • Laat dieren nooit aan je wonden of in je gezicht likken
  • Probeer hondenbeten te voorkomen
  • Spoel een bijt (of krab)wond, hoe klein ook, altijd uit met veel water
  • Neem bij bijtwonden altijd contact op met je dokter, zeker als je een verminderde afweer hebt

In bovenstaand lijstje mist het advies om je huisdier te laten testen op de bacterie. Dit kan, maar zelfs als je hem hebt laten behandelen, dan kan hij de volgende dag weer drager worden van de capnocytofaga bacterie. Daar schiet je dus niets mee op. Gelukkig is het risico op besmetting zeer klein, zeker als je bovenstaande adviezen aanhoudt. Je kan dus gerust blijven knuffelen met je hond.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s