Melk goed voor elk?

Het consumeren van zuivel leidt tot luchtwegproblemen – een hardnekkige overtuiging die bij heel veel mensen leeft. Als je je glaasje melk laat staan, zou dat je veel snotter-ellende besparen. Wíj zijn juist opgegroeid met de slogan ‘Melk is goed voor elk’. Van melk zou je sterke botten krijgen. Ook het longfonds adviseert om voldoende zuivel in te nemen, juist als je last hebt van je luchtwegen. We zijn dol op zuivel, maar hebben vaak astmatische klachten en zijn daarom erg benieuw hoe dit zit. Deze blog is gewijd aan melk, de witte motor!

Lactose-intolerantie en koemelkallergie
Melk is in ieder geval níét goed voor elk. Een deel van de wereldbevolking, waaronder veel Aziaten, is namelijk lactose-intolerant. Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen de melksuiker lactose niet goed verteren, en dat leidt tot buikklachten zoals diarree en buikpijn. Lactose zit in alle soorten melk, dus ook in schapenmelk en moedermelk. Lactose-intolerantie ontwikkelt zich zo rond je derde levensjaar. Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie. Bij koemelkallergie beschouwt je lijf eiwitten uit koemelk als gevaarlijke indringers, en dus wordt de aanval ingezet. Dat kan allerlei nare gevolgen hebben: huidproblemen (o.a. eczeem, galbulten), maagdarmproblemen (buikpijn, diarree, overgeven), luchtwegproblemen (o.a. benauwdheid, verstopte neus) en in het ergste geval anafylactische shock (zeer ernstige allergische reactie) kan leiden. De narigheid kan binnen enkele minuten tot een paar dagen na het drinken van melk ontstaan. Mensen met koemelkallergie hebben meestal minstens twee van de hierboven genoemde symptomen. Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s – het komt voor bij 2 tot 3 procent van de baby’s – maar de meeste kinderen groeien er overheen. Vanaf het vierde levensjaar komt het nog maar zeer zelden voor.


Dit zegt de wetenschap
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar zuivelinname en luchtwegklachten, maar bewijs voor een direct verband is niet gevonden. Er is een hypothese, maar – het woord zegt het al – bewijs is er (nog?) niet. Die hypothese luidt als volgt. Het melkeiwit caseïne wordt tijdens de vertering afgebroken tot peptiden (eiwitdeeltjes). Eén daarvan is β-casomorphin-7 (BCM7). Het zou kunnen dat BCM7 zorgt voor een toename van de slijmproductie als het door je darmwand heen komt terwijl je luchtwegen al ontstoken zijn. Normaal gesproken laten je darmen maar enkele peptiden tegelijk door, maar in geval van bijvoorbeeld een darmontsteking of gebruik van pijnstillers, kunnen dat er meer zijn. Dus: wanneer je zuivel drinkt, én er is al sprake van een luchtweginfectie, én er komen al meer peptiden dan gewoonlijk door je darmwand, dán zou het drinken van melk kunnen leiden tot verergering van je luchtwegklachten.

To drink or not to drink…
Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwitten en calcium. Vegetariërs krijgen hun vitamine B12 binnen door het eten en drinken van melkproducten. Heb je geen lactose-intolerantie of -allergie, drink dan gerust een glaasje melk. De wetenschap heeft geen bewijs gevonden dat je er verkouden van wordt. Als je al last hebt van je luchtwegen, kun je er voor de zekerheid natuurlijk voor kiezen om zuivel een tijdje te laten staan. Zorg er dan wel voor dat je op een andere manier voldoende eiwitten, calcium en vitamine B12 binnenkrijgt.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts

 1. Beste Merel,
  Hoe reageren honden en wolven op elkaar. Kan een hond opgenomen worden in een wolvenroedel en/of omgekeerd?
  Kunnen honden en wolven naast elkaar leven?
  Met vriendelijke groet, Bert Bakker

  Like

 2. Beste Bert,

  Dank voor je leuke vraag. Op zich kunnen honden en wolven prima samengaan, maar omdat wolven territoriaal zijn, beschouwen ze honden meestal als indringers die verjaagd moeten worden. Er zijn ook verschillende wolfhondenrassen (Saarloos wolfhond, Tsjechische wolfhond) ontstaan door kruisingen van honden en wolven.

  Met hartelijke groet,
  Merel en Lin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s