Maakt kouvatten ziek?

Wie moest als kind niet zijn jas aan bij het buiten spelen omdat hij anders kou zou vatten? We betrappen ons er zelf ook op dat we dit tegen ons eigen kroost zeggen. Maar is dat wel zo? En is verkouden hetzelfde als een griepje? Hond in de pot geeft raad.

Maakt kouvatten ziek?
Bij een verkoudheid zijn de slijmvliezen van je neus, bijholtes en keel ontstoken. Je hoest, niest en hebt een loopneus, maar als volwassene meestal geen koorts. Verkouden en kouvatten suggereren dat je ziek wordt omdat je het te koud hebt gehad. In de winter zijn gemiddeld meer mensen verkouden dan in de andere seizoenen. Maar een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en niet doordat je in de kou hebt gestaan. Waarom worden er dan toch meer mensen in de winter ziek? Je slijmvliezen zijn een belangrijke barrière van je afweersysteem. Als je het koud hebt kunnen ze minder goed hun werk doen doordat ze minder doorbloed zijn. Tegelijk zitten mensen in de winter vaak dicht op elkaar in slecht geventileerde ruimtes, waardoor virussen zich sneller verspreiden.

Verkouden of de griep?
“Ik ben niet zo lekker. Wat heb je? Ik denk een griepje”  is een vaak genoemd antwoord. Verkouden is niet hetzelfde als griep. Bij griep ben je echt ziek, heb je koorts en kunnen de slijmvliezen van je luchtpijp en longen ook ontstoken raken. De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Mensen die niet zo lekker zijn hebben vaak een van de verkoudheidsvirussen onder de leden, want van influenza ben je echt ziek.

Ophalen is beter dan snuiten!
Er gaan heel wat zakdoekjes doorheen als je verkouden bent. Het is misschien niet heel charmant, toch is het beter om je neus op te halen dan om hem te snuiten. Door de druk van het snuiten verspreidt het geïnfecteerde snot in je neus zich namelijk makkelijker naar de bijholtes en zorgt daar ook voor ontsteking. Bij het neus ophalen, zuig je juist het snot en slijm uit je bijholtes, waardoor je de kans op een ontsteking daar verkleint.

Nooit meer verkouden?
Helaas, die kans is erg klein, tenzij je in je eentje op een berg gaat wonen. Of je verkouden wordt hangt af van je weerstand en het aantal virusdeeltjes dat je tegenkomt. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich via kleine druppeltjes in de lucht, die je al begint te verspreiden voordat je verkoudheidsverschijnselen hebt. Bij het hoesten en proesten komen er overigens nog veel meer virusdeeltjes als kleine druppeltjes in de lucht. Daarom zijn slecht geventileerde ruimtes, zoals veel klaslokalen, ook belangrijke besmettingshaarden.

Bij het niezen in je handen blijven virusdeeltjes aan je handen zitten. Deze kan je vervolgens overdragen als je iemand een hand geeft, of een deurklink aanraakt, die daarna door iemand anders aangeraakt wordt. Dit is de reden waarom nu geleerd wordt in een schone papieren zakdoek of in de elleboog te niezen. Nies je toch in je handen? Was ze dan gelijk en vergeet ook je toetsenbord en muis niet, zeker als je een flexplek hebt. Dus gebruik je elleboog en haal voortaan ongegeneerd je neus op, je hebt nu een goed excuus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s