Één vlo op je dier is meer dan 1000 in huis

Heb jij de vlooien bij je hond of kat onder controle? De zomer en herfst zijn dé seizoenen voor een vlooienplaag. Vlooieneitjes komen uit onder invloed van warmte en trillingen. Vandaar dat veel vlooienplagen ontstaan wanneer mensen terugkomen van vakantie. Als je huis eenmaal belaagd is door vlooien, is het lastig ervan af te komen. Hond in de pot geeft raad en vertelt je wat je nog niet wist over de vlo.

Wist je dat?
Zowel honden als katten hebben meestal de kattenvlo, de Ctenocephalides felis. Je huisdier krijgt je vlo niet direct van andere dieren, maar wordt besmet door vlooien die uit de omgeving op hem springen. De vlooien die je op je hond en kat tegenkomt, vormen slechts een klein deel van het aantal vlooien in huis. Naast volwassen vlooien die meestal op je huisdier zitten, ligt je huis ook vol met eitjes (B), larven (C) en poppen (D) van de vlo.

levenscyclus vlo
4 stadia: A:vlo, B:ei, C:larve, D: pop

Een vlo legt in één maand ongeveer 1500 eitjes! Als jij vijf vlooien op je huisdier ziet, kan je er gerust op zijn dat je huis er vol mee ligt. Het is dus niet voldoende om alleen volwassen vlooien te doden, maar je moet alle stadia van de vlo bestrijden om van ze af te komen.

Van pil tot band
Er zijn heel veel verschillende anti-vlooienproducten op de markt. Je hebt spot-ons, waarbij je een pipet op de huid van je dier leegdrukt, shampoo’s, banden, pillen en voor katten zelfs een injectie tegen vlooien. Je hebt vlooienmiddelen die de vlo doden, maar ook middelen die er voor zorgen dat de vlo onvruchtbaar wordt. Wanneer je een vlooienplaag hebt, is het van belang dat je een middel gebruikt wat vlooien op je dier doodt én iets wat de eitjes en larven in de omgeving aanpakt. Wat je kiest uit het enorme assortiment aan producten is vooral een persoonlijke keus. Als je je hond vaak moet wassen of als hij een gevoelige huid heeft, is een tablet vaak beter dan een spot on. Wanneer je huisdier een reactie heeft gehad op een product, kies dan de volgende keer niet alleen een ander merk, maar kijk ook of het om een andere werkzame stof gaat.

Werkt het wel?
Voor je het vlooienmiddel de schuld geeft, denk eraan dat, zelfs als je het vlooienmiddel op tijd en op de juiste manier hebt aangebracht, er toch nog vlooien op je huisdier kunnen zitten. Geen enkel vlooienmiddel werkt 100 procent. Daarnaast komen er steeds nieuwe vlooien uit de omgeving op je dier, die uit de poppen in je huis zijn ontstaan. Het is afhankelijk van de werkzame stof in het middel hoe snel ze dood gaan. Je kan dus ondanks behandeling, levende vlooien op je dier zien. Resistentie tegen vlooienmiddelen komt nog weinig voor gelukkig.

Wat te doen bij vlooien?

  • Gebruik een vlooiendodend-middel bij alle honden, katten en konijnen in huis.
  • Check de bijsluiter voor de juiste manier van aanbrengen. Zorg dat de spot-on op de huid en niet op de vacht beland en een vlooienband werkt minder als hij te los zit.
  • Zorg dat je op tijd weer een nieuw middel geeft. De werkingsduur kan per product verschillen. Vier weken is niet hetzelfde als een maand.
  • Behandel ook de omgeving: stofzuigen (larven zitten graag in kieren en plinten), omgevingsspray, heet wassen van de kleedjes. Vergeet het reismandje en de auto niet!

Doe dit niet:

  • Gebruik nooit een spot-on voor de hond bij je kat of konijn, dit kan dodelijk zijn.
  • Behandel je dier niet meteen met een ander middel als je nog vlooien ziet, maar pak de omgeving aan.
  • Was je hond niet te snel en te veel als je een spot-on hebt gebruikt, dit verminderd de werking.
  • Laat je hond niet zwemmen met een band, dit vinden de vissen niet fijn en hij werkt ook minder lang.

Zijn vlooien gevaarlijk voor mens en dier?
Katten- en hondenvlooien zitten niet graag op mensen, maar ze kunnen wel bijten als er geen aantrekkelijke gastheer voorhanden is. Een behandeling is niet noodzakelijk. Vlooienbeten zijn vooral heel irritant omdat ze erg veel jeuk geven. Maar vlooien kunnen ook ziekten overbrengen. De pest werd via rattenvlooien op mensen overgebracht. Bij honden en katten wordt de hondenlintworm via vlooien verspreid. Heel soms kunnen mensen, met name kinderen, via het inslikken van een besmette vlo deze lintworm krijgen.  Zowel hond en kat als kind worden er meestal niet ziek van.  Je kat kan wel ziek worden door de infectieziektes kattenkrabziekte, mycoplasma en ricketsiae, die ook via vlooien worden overgebracht.

Voor sommige mensen en dieren zijn vlooien een extra groot probleem omdat ze allergisch zijn voor het speeksel van de vlo. Een paar beten kunnen dan leiden tot ernstige huidproblemen.  In dat geval is het extra belangrijk om de tips uit deze blog op te volgen om te voorkomen dat je een vlooienplaag krijgt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s