De belangrijkste wormen in Nederland bij de hond en kat
- Spoelworm: De meeste honden en katten hebben zelf geen last van een spoelworminfectie. Dieren met een zeer ernstige besmetting en dieren met een verminderde weerstand kunnen wel verschijnselen vertonen. Bij pups en kittens met een ernstige spoelwormbesmetting is een bol buikje en verminderde groei vaak kenmerkend. Andere symptomen van een spoelworminfectie zijn wormen in de ontlasting (lijkt op tauge), het uitbraken van wormen, vermageren, diarree of juist verstopping. Voor de spoelworm geldt het advies om preventief te ontwormen, daarnaast is een besmetting vast te stellen door middel van ontlastingsonderzoek.
- Lintwormen: De besmetting met de honden- en kattenlintworm verloopt meestal symptoomloos. Wel kunnen de segmenten als kleine rijstkorrels in de mand of om de anus worden gezien. Deze lintworm wordt overgedragen door vlooien en het eten van besmette muizen. Daarnaast kunnen hond en kat, door het eten van besmette knaagdieren, worden geïnfecteerd met de vossenlintworm, ook hier hebben ze zelf meestal geen klachten van. Voor de lintworm geldt het advies om preventief te ontwormen. Met ontlastingonderzoek kan het lastig zijn een besmetting vast te stellen.
- De longworm: De longworm, ook wel franse hartworm genoemd, komt sinds een aantal jaar in Nederland voor en wordt veroorzaakt door het eten van besmette slakken. Een besmetting met longworm kan hoesten veroorzaken en luchtwegproblemen geven. Een infectie kan worden vastgesteld door middel van ontlastingsonderzoek.
- Hartworm: Hartworm wordt overgedragen door muggen en geeft ernstige hartproblemen bij de hond indien het niet tijdig wordt behandeld. Het komt in een groot deel van Europa voor, maar niet in Nederland. Je huisdier kan het wel op vakantie oplopen. Een besmetting kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. De behandeling is niet zonder risico, en je hond moet dan ook intensieve zorg hebben tijdens de behandeling. Preventie als je op vakantie gaat is daarom erg belangrijk.
Overdracht van wormen van honden en katten op mensen
Longwormen en hartwormen kunnen niet op mensen worden overgedragen. Spoelwormen en sommige soorten lintwormen zijn wel overdraagbaar en kunnen soms ernstige ziekte veroorzaken. Hierover schrijven we in onze blog Krijg je wormen van je huisdier?
De juiste manier van ontwormen
De juiste frequentie van ontwormen van je hond en kat hangt af van een aantal factoren zoals de leeftijd van het dier en waar je woont. Pups en kittens zijn vaker besmet dan volwassen honden en katten en niet overal komen dezelfde wormen voor. In dit schema, kan je zien wat voor de specifieke situatie van jouw hond of kat de juiste frequentie van ontwormen is. De meeste wormmiddelen doden alleen de volwassen wormen in het darmkanaal en hebben geen nawerking. Om deze reden moet je bij een worminfectie de behandeling na twee weken herhalen. Welk middel je gebruikt hangt af van de wormsoorten waar tegen je wil ontwormen. Niet alle wormmiddelen werken tegen alle wormen. Als je naar het buitenland bent geweest, moet je je hond bijvoorbeeld ontwormen met een middel wat tegen hartworm werkt. Om je hond in verband met lintworm te behandelen moet het middel de stof praziquantel bevatten. Een middel wat zowel praziquantel als milbemycine bevat pakt een groot deel van alle wormen aan. Milbemax is hiervan een bekend merk. Daarnaast hangt je keuze voor een ontwormingsmiddel af van welke toedieningsroute je voorkeur heeft. Er zijn diverse pasta’s, pillen en spot on’s op de markt.
Een alternatief voor standaard ontwormen
In tegenstelling tot wat je kan lezen op sommige fora, kan je een worminfectie niet bestrijden met bijvoorbeeld een mengsel van knoflook, basilicum en pompoenpitten. Er zijn veel verschillende wormmiddelen op de markt die wel goed werken. Een alternatief voor het standaard ontwormen is het regelmatig laten onderzoeken van de ontlasting van je huisdier op worminfecties. Dit kan bij de dierenarts.
Ontwormen bij vers vlees voeding
Juist als je huisdier op rauw vlees staat, is frequente ontworming heel belangrijk. Dit geldt ook voor honden en katten die knaagdieren eten/ en of jagen. Het risico op besmetting met spoelwormen en de vossenlintworm is bij hen groter.
Resistentie tegen ontwormingsmiddelen
Resistentie, wil zeggen dat wormen niet meer gevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. In tegenstelling tot bij de paarden, waar veel resistentie bij wormen wordt gezien, zie je dit nauwelijks bij wormen van honden en katten. Dit komt door het verschil in houden. In kennels waar veel honden tegelijkertijd met hetzelfde middel worden ontwormd, is de kans op resistentievorming wel groter. Ontlastingsonderzoek in plaats van standaard ontwormen verkleint de kans op resistentievorming.
Dag Liny,
Long time no see……alles goed?
Leuk stukje over wormen en ontwormen, maar soms kan het nog wat worden aangescherpt.
Als je wilt kunnen we hier nog wel eens contact over hebben.
groetjes,
Rolf Nijsse
LikeLike
Beste Rolf,
Hartelijk dank voor je bericht. We ontvangen graag feedback op onze blogs. Liny is tot half februari door Chili aan het reizen, dus ze neemt na die tijd ongetwijfeld graag contact met je op.
Vriendelijke groet,
Merel
LikeLike