Muizen en ratten in huis

Muizen in huis. Of nog erger ratten! In de herfst en winter drijft de kou ze je huis in op zoek naar eten. Je moet er niet aan denken ‘s nachts wakker te worden omdat er een muis over je heen loopt. Ook vreten ze je voorraad pasta en rijst weg, knagen ze kabels door en laten ze aandenkens achter in de vorm van keutels en urine. Behalve vies en eng kan een muizen- of rattenplaag ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Deze knagers brengen namelijk verschillende ziektes over. Meer hierover en wat je kan doen om muizen en ratten in huis te voorkomen, lees je in deze blog.

Ziek word je er van

Er is een hele lijst aan ziektes die ratten en muizen over kunnen dragen naar de mens. De belangrijkste ziektes om in Nederland rekening mee te houden hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Orthohantavirus
Het orthohantavirus, is een groep van virussen die wordt overgebracht door knaagdieren en bij mensen ernstige ziekte en sterfte kan veroorzaken. De meeste mensen hebben na infectie gelukkig nergens last van. Degene die wel ziek worden, krijgen vaak griepachtige verschijnselen zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid. Ook kan je, afhankelijk van het type hantavirus,  ernstige longproblemen of nierfalen krijgen. Het sterftepercentage varieert van 50% in Noord, Midden en Zuid-Amerika tot 10% in Europa. Een serieuze ziekte dus.

Het virus zit in urine, ontlasting of speeksel van besmette muizen en ratten. Als dit opdroogt kan het virus in stof terecht komen. Dat gebeurd bijvoorbeeld in schuurtjes of vakantiehuizen die lange tijd dicht geweest zijn. Als je daar binnenkomt en gaat ventileren of vegen, kan het stof in de lucht komen. Door dit stof in te ademen, worden mensen besmet. Via een beet van een besmet knaagdier kan het virus ook worden overgebracht. De kans dat je de ziekte in Nederland oploopt is klein. Wel is er een stijging van het aantal ziektegevallen over de afgelopen jaren.

Leptospirose
Leptospirose wordt veroorzaakt door leptospiren. Elke variant van de bacterie veroorzaakt een andere ziekte die griepachtige verschijnselen geeft. Bij ernstige vormen kan lever- en of nierfalen optreden.  De ziekte van Weil, de variant die in Nederland het meeste voorkomt, geeft vaak ernstigere verschijnselen en kan, zonder tijdige behandeling, een dodelijke afloop hebben. De meeste mensen lopen de ziekte van Weil op doordat ze besmette rattenurine binnenkrijgen tijdens het zwemmen in buitenwater. Honden, die net als veel andere dieren ook leptospirose kunnen krijgen, worden in Nederland tegen Leptospirose gevaccineerd.

Salmonella
Deze bacterie is bij de meeste mensen bekend doordat hij in rauwe eieren en rauwe kip kan voorkomen. Ook muizen en ratten kunnen een salmonellabacterie in hun ontlasting hebben. Zelf hebben ze daar meestal geen last van, maar salmonella kan bij de mens ernstige diarree en braken veroorzaken. Kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op ernstige ziekte.  Door (indirect) contact met ratten- of muizenkeutels kan je de bacterie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 50.000 mensen salmonellose, dit is in de meeste gevallen veroorzaakt door een voedselinfectie. Hoe vaak knaagdieren daarbij een rol spelen is niet bekend.

 

 

 

Voorkomen is beter dan bestrijden

Omdat muizen en ratten ernstige ziekte kunnen veroorzaken is het belangrijk om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen. Dit doe je zo:

  • Dicht kieren en gaten. Muizen hebben een gaatje van een halve centimeter nodig om binnen te komen, ratten zijn bij een kier van anderhalve centimeter al binnen. Dichten kan met een speciale weringspasta. Voor ventilatieopeningen kan je fijn gaas plaatsen.
  • Zorg dat er geen eten te vinden is.  Ruim etensresten gelijk op, bewaar voedsel in metalen, glazen of hard plastic potten. Stofzuig regelmatig zodat er zelfs geen kruimel te vinden valt.
  • Neem een kat. Handig tegen de muizen en ook nog eens heel gezellig.

Muizen- en Rattenbestrijding

Als je echt een muizenplaag hebt, is bovenstaand waarschijnlijk niet meer voldoende. Als je er snel van af wil komen, schakel dan een goed ongediertebestrijdingsbedrijf in. Informeer van te voren op welke manieren ze werken. Er bestaan verschillende typen vallen; het belangrijkste verschil is dat bij sommigen de knaagdieren gelijk gedood worden, terwijl bij anderen ze levend gevangen worden, waardoor ze ergens een heel eind verderop vrijgelaten kunnen worden.

Gif zet je liever niet in, het is heel gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Andere dieren, zoals bijvoorbeeld uilen, die door gif gedode (of nog net niet dode) dieren opeten, gaan er vaak ook aan dood.

Het gebruik van kleefband kan echt niet omdat dit extreem veel lijden geeft bij de knaagdieren. Ze knagen uit stress soms zelfs hun eigen pootjes door. Het gebruik is dan ook wettelijk verboden. Probleem is dat het wel via internet te koop aangeboden mag worden.

Ratten en muizen als huisdier

Hoewel de meeste mensen liever geen muis of rat in hun huis willen zien, zijn er ook mensen die grote fan zijn en er meerdere als huisdier hebben. Ratten zijn speelse intelligente dieren en kunnen zeker een leuk huisdier zijn. Ook knagers die als huisdier worden gehouden kunnen ziektes overdragen. De kans dat je ziek wordt van je muis of rat is gelukkig klein.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s