Moet je kinderen ontwormen?

Bijna iedere eigenaar van een hond, kat of paard is gewend om zijn dier regelmatig te ontwormen. Honden en katten worden meestal via een standaardschema periodiek ontwormd. Bij paarden wordt er regelmatig mestonderzoek gedaan naar wormen. Kinderen, die om de haverklap wormen lijken te hebben, worden niet standaard ontwormd. Waarom eigenlijk niet en is het verstandig om het wel te doen? Meer over de meest voorkomende worm die in onze darmen leeft, lees je in deze blog.

Welke wormen hebben kinderen het meest en hoe komen ze eraan?

De meest voorkomende worm bij mensen is de aarsmade. Die werd al in grote hoeveelheden gevonden in de mummie van Toetanchamon. Tegenwoordig krijgt in Nederland nog steeds zo’n 60 procent van de kinderen deze wormen in z’n darmen. Ook bij volwassenen kunnen ze voorkomen. De plek waar je de meeste kans hebt om ze op te lopen is de kinderopvang of de kleuterschool. Je krijgt deze worm niet via de zandbak of van je huisdier. Je krijgt hem doordat iemand aan zijn billen krabt, zonder zijn handen te wassen weer verder speelt, en op die manier allerlei voorwerpen besmet met wormeitjes. En als een kind vervolgens zijn vingers weer in z’n mond stopt, dan kan hij ook zichzelf besmetten. Deze eitjes worden in de darm een worm.

Hoe merk je dat je kind wormen heeft?

De wormen komen ‘s nachts naar buiten om eitjes rond de anus te leggen. Dit geeft jeuk, waardoor je kind gaat krabben. De huid kan daar dan ook wat geïrriteerd zijn. Buikpijn en lichte misselijkheid kunnen ook voorkomen. Wormeitjes kunnen aangetoond worden door een plakband monster van de anus naar het laboratorium te sturen. Meestal is dit niet nodig, want de aarsmaden (dunne, witgelige wormpjes van één centimeter lengte) zijn in de ontlasting zichtbaar.

Moet je ontwormen om van aarsmaden af te komen?

Eigenlijk niet… Alleen de aarsmaden blijven wel 6 weken lang leven en kriebel geven. Hierdoor is de kans groot dat je jezelf, je huisgenoten en je omgeving steeds opnieuw besmet. Als je de volgende aanwijzingen goed opvolgt voorkom je verspreiding van de aarsmaden:

  • Was je handen met zeep voor het eten, na het toiletbezoek en na het slapen.
  • Knip de vingernagels kort en let erop dat ze schoon zijn.
  • Verschoon dagelijks het ondergoed.
  • Was beddengoed, ondergoed, handdoeken, washandjes en pyjama op 60 graden.
  • Maak deurknoppen, speelgoed enaden de wc-bril regelmatig schoon.  

Als je kind – of jijzelf – erg last hebt van anale kriebel, wil je waarschijnlijk liever ontwormingstabletten gebruiken om er sneller vanaf te zijn. Dan kun je bij de apotheek of drogist Mebendazol kopen. Dit is een wormdodend middel. Hiervoor heb je geen recept nodig. Herhaal het na twee weken, zodat ook de wormen die ondertussen uit de eieren zijn gekomen worden gedood. Als meerdere mensen in het gezin wormen hebben kan het verstandig zijn om iedereen te behandelen. De pillen kunnen overigens wel bijwerkingen geven zoals buikpijn, duizeligheid of huiduitslag en andere overgevoeligheidsreacties, zoals galbulten.

Preventief ontwormen?

Een besmetting met aarsmaden is heel irritant, maar gelukkig word je er niet ziek van. Het is daarom niet nodig om je kind preventief te ontwormen.    

Eitjes van aarsmaden kunnen aan de wc-bril zitten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s