Vaccinatie bij de hond, de kleine en de grote cocktail

Bij de hond wordt vaak gesproken van de kleine cocktail en de grote cocktail, maar over welke vaccinaties gaat het nu precies? Daarover schrijven we op deze pagina.

De kleine cocktail biedt bescherming tegen de ziekte van Weil. In deze vaccinatie zit een kleine (dode) hoeveelheid van de vier meest voorkomende type leptospira bacteriën, die leptospirose veroorzaken. De bekendste variant hiervan is de ziekte van Weil. Deze ziekte veroorzaakt ernstig lever- en nierfalen en wordt overgedragen door rattenurine. Honden kunnen de ziekte krijgen als ze besmet water binnenkrijgen bij het zwemmen of drinken. Ook mensen kunnen hier ziek van worden. Het vaccin tegen leptospirose biedt slechts één jaar bescherming omdat het een dood vaccin is en antilichamen daartegen na een jaar weer zijn verdwenen.

 

De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest, beter bekend als kennelhoest, wordt ook vaak onder de kleine cocktail genoemd. Dit vaccin met verzwakte Bordetella bacteriën en het Parainfluenza virus wordt met een druppel in de neus gegeven. De ziekte is niet dodelijk, maar is wel vervelend en erg besmettelijk en is daarom vaak verplicht bij hondencursus en in kennels. Ook hier geldt dat na ongeveer een jaar de meeste antilichamen weer zijn verdwenen. Wanneer je hond veel in contact komt met andere honden loopt hij een groter risico op infectie en is het advies om te vaccineren tegen kennelhoest.

De ‘grote cocktail’ biedt bescherming tegen het parvovirus, hondenziekte en tegen besmettelijke leverziekte. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin minimaal drie jaar bescherming biedt als de basisvaccinatie op negen weken, twaalf weken en tussen de zes en twaalf maanden leeftijd is gegeven. Je hond hoeft deze vaccinatie dus maar één keer in de drie jaar te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin bij veel honden nog langer werkt, om er achter te komen of het al nodig is om je hond met de grote cocktail te laten vaccineren kan je hem laten titeren.