Brok of rauw vlees?!

Het is een grote hype onder de huisdiereigenaren om hun hond en kat rauw vlees te voeren. Over de voordelen van BARF (Bones and Raw Food) en andere variaties op het voeren van rauw vlees, zoals KVV (Kant en klaar Vers Vlees) zijn fora vol geschreven. De meeste mensen zijn erg tevreden, al kan het op vakantie wat onhandig zijn om je vlees bevroren te houden. Ook de meeste dieren zal je niet horen klagen. Wat is er nu lekkerder en geeft meer voldoening voor je hond of kat dan rauw vlees te eten? Een stuk beter dan die saaie brok.

23218256045_5ca6e34f32_c

Dus allemaal over op rauw vlees?

Daar zijn de meningen, ook binnen de veterinaire wereld over verdeeld. In een artikel van de Volkskrant is specialist interne geneeskunde der diergeneeskunde, Tjerk Bosje, aan het woord over de gevaren van het voeren van rauw vlees. Het kan ernstige groeiproblemen en verstoppingen veroorzaken, soms zelf met de dood als gevolg. Daarnaast loopt je huisdier, maar ook jij als baas, een kans op een voedselinfectie bij het geven van rauw vlees. Dit risico geldt met name voor degene met een verminderde weerstand als hele jonge, oude, zwangere en zieke mensen en dieren.

Toch helemaal afschaffen dat rauwe vlees?

In de praktijk zien we dagelijks gezonde dieren, met prachtige gebitten die uitsluitend op rauw vlees staan. We informeren deze baasjes over de potentiële gevaren van het voeren van rauw vlees. Want als er een ding belangrijk is bij het verantwoord voeren van dit dieet, is het dat je weet waar je mee bezig bent. Regelmatig staan er eigenaren bij mij in de spreekkamer die van de fokker te horen gekregen hebben dat hun kersverse pup uitsluitend rauw vlees mag eten. Ze hebben vaak wat meegekregen van de fokker voor de eerste dagen, maar hebben verder geen idee hoe of wat. Daar schuilt naar mijn mening het meeste gevaar.

Voor een goede ontwikkeling van pups, met name die uitgroeien tot grote honden, is een juiste verhouding en hoeveelheid van calcium en fosfor in de voeding essentieel. Uit onderzoek is gebleken dat dit bij rauw vlees voeding vaak niet het geval is. Dit vergroot de kans op het ontstaan van gewrichtsproblemen en botafwijkingen. Ook heeft een pup een grotere kans om een voedselinfectie op te lopen bij het eten van rauw vlees dan zijn volwassen soortgenoot.

Het risico op een voedselinfectie is bij het eten van rauw vlees groter dan bij brok. Op rauw vlees kunnen ziekteverwekkende bacteriën als salmonella en E.coli zitten. Een gezonde en volwassen hond of kat zal niet snel ziek worden van schadelijke bacteriën als salmonella. Voorwaarde is dat het vlees goed wordt bewaard. Wel bestaat er nog een risico voor de baas gezien honden onder andere drager kunnen worden van de bacterie salmonella. De bacterie zit dan in de darm zonder dat ze er ziek van worden. Omdat de hond er andere begroetings- (snuffelen aan elkaars kont) en wasrituelen er op na houdt dan wij, zit deze salmonella binnen no time ook op de vacht. Als jij de hond vervolgens aait of erger nog kust!, dan heb je dus kans om salmonellabesmetting op te lopen. Daarnaast kunnen er verschillende soorten parasieten in rauw vlees aanwezig zijn. Hier kunnen honden ziek van worden. Via eieren in de poep van de hond kunnen ook mensen ziek worden.

Wil je je hond of kat graag een vorm van rauw vleesvoeding geven let dan op de volgende punten:

  • Bij voorkeur uitsluitend aan volwassen en gezonde dieren
  • Alleen als er niemand van het gezin een verminderde weerstand heeft (kind, oud, zwanger, ziek)6954788387_6fd14e8b2e_z
  • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet  (let op dit geldt ook voor KVV)
  • Zorg dat het vlees, echt vers is, dus een goed ontdooi- en bewaarproces
  • Zorg voor een goede keukenhygiëne
    bij het klaarmaken van het voer
  • Maak de bakken dagelijks schoon
  • Ontworm je hond of kat elke 2 maanden

Wat voeren wij nu onze dieren?

Aangezien wij beide kleine kinderen hebben en ook regelmatig kinderen van anderen en oma en opa’s over de vloer hebben krijgen onze Floris, Maud, Jam en Fokke een lekkere brok.

Plaats een reactie