Schimmel overal, onmismaar en gevaarlijk

Een beschimmelde komkommer of stuk brood ziet er niet echt appetijtelijk uit, maar is het ook gevaarlijk om op te eten? De een schept rustig de schimmel van de jam, de ander pakt meteen een nieuwe pot. Wat is verstandig? Die schimmel op de muur van je badkamer, lekker laten zitten of toch maar in actie komen?  In deze blog geven we antwoord op die vragen en nemen we je mee in de wondere wereld van de schimmels.

Schimmel wat is dat eigenlijk?
Schimmels zijn net mensen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van microscopisch klein tot zelfs meerdere vierkante kilometers groot. Soms zie je ze boven de grond als een paddenstoel. Dit is de vrucht van de schimmel, de eigenlijke schimmel zijn de schimmeldraden. Deze draden maakt dat sommige zo groot worden. Schimmels hebben verschillende belangrijke taken. Paddenstoelen vormen een voedselbron en ze zijn de opruimers van het bos. Gist, ook onderdeel van de schimmels, is onmisbaar voor het maken van bier, wijn en brood. Best wel nuttig dus die schimmels. Wanneer ze geen paddenstoel vormen zie je schimmel boven de grond als een witte, grijs, groen, oranje of soms zwarte laag. Dat is de schimmel die je op je eten of muren kan vinden. 

Word je er ziek van?
Om te beginnen heeft schimmel in de vorm van penicilline, het eerste antibioticum, heel wat levens gered. Van een heleboel schimmels wordt je gelukkig niet ziek, maar kan je heerlijk eten. Denk aan champignons, oesterzwammen en een hele rits franse kazen. 

Toch is bij de meeste mensen wel bekend dat je niet zomaar aan wildplukken van paddenstoelen moet doen. Voor je het weet eet je een verkeerde paddestoel op en kan je behoorlijk ziek worden of zelfs sterven. Ook van de schimmel die je voedsel “beschimmeld” kan je ziek worden. Ziekteverwekkende schimmels maken gifstoffen (mycotoxines) aan. Als je daar teveel van binnenkrijgt, kunnen misselijkheid en diarree het gevolg zijn. Sommige mycotoxines zijn kankerverwekkend, een voorbeeld daarvan zijn beschimmelde pinda’s die leverkanker kunnen veroorzaken. Die kan je maar beter laten staan dus.

Hoe zit het dan met de schimmels waar je op andere manieren mee in contact komt? Ringworm en kalknagels zijn bekende huidziektes veroorzaakt door schimmel. Vervelend als je het hebt, maar doorgaans niet ernstig en te behandelen met een middel van de drogist. Deze schimmels loop je op door contact met andere mensen, via de gemeenschappelijke doucheruimte of van dieren. Vooral cavia’s en katten zijn berucht voor schimmel. Ze kunnen net als mensen ook alleen drager zijn waarbij ze zelf geen afwijkingen hebben, maar je wel kunnen besmetten tijdens het aaien. Ernstiger ziek kan je worden van schimmel die je inademt. Hoe ziek je wordt, is afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent. Ook speelt je weerstand een belangrijke rol. Mensen en dieren met een verminderde weerstand, zoals tijdens een chemokuur, worden eerder (ernstig) ziek. Verschijnselen kunnen variëren van een verstopte neus en hoesten tot een zware longontsteking. In dat geval is een zware medicijnkuur nodig en meestal een ziekenhuisopname. 

Wat te doen tegen schimmel?

Een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen. Schimmel in je badkamer voorkom je door goed te ventileren. Wanneer het al te laat is, kan je voegen reinigen met een hoge concentratie soda of een chlooroplossing. Is het schimmel probleem in je huis ernstig en zijn er bijvoorbeeld balken aangetast door zwam? Dan zit er helaas niets anders op dan een professioneel bedrijf in te schakelen.

Je cavia kan je rustig blijven aaien, maar was wel je handen daarna. Zie je verdachte kale schilferige plekjes? Ga dan naar je dierenarts. Een kalknagel bij jezelf kan je voorkomen door je voeten goed te drogen en vergeet je slippers niet als je gaat douchen in het zwembad. 

Schimmel op je eten voorkom je door het droog te bewaren en niet te lang te laten liggen. En zoals onze moeders vroeger zeiden, GEEN vieze messen in de jampot! Toch schimmel in je jam? Helaas, dit potje kan je beter weggooien. Net als al het andere zachte eten wat een grijs donslaagje vertoond. Bij harde kaas mag je de schimmel wegsnijden en dan kan je daarna nog gewoon een stukje nemen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s