Microplastics in je eten en drinken, hoe gevaarlijk is dat? 

Hoeveel microplastics spoel jij elke dag door het putje? In veel cosmetica, zonnebrandcrème, tandpasta en douchegels zitten microplastics, hele kleine stukjes plastic. Ook van plastic afval wat in de natuur belandt, synthetische kleding en bijvoorbeeld de slijtage van banden komen microplastics af. Deze kleine plastic deeltjes, die soms niet met het blote oog te zien zijn, komen zowel in de zee als in zoetwater terecht. Uit recent onderzoek blijkt dat microplastics in ons drinkwater en voedsel terecht komen. Elke dag krijgen wij daardoor microplastics binnen. Hoe schadelijk is dat? Hond in de pot duikt met deze blog in de wereld van de plastic soep.

Plastic is overal

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden 6 kilo per jaar aan microplastics in het huisstof verzameld. Een groot deel komt van synthetische kleding af. Microplastics zijn vaste kunststof deeltjes die kleiner dan vijf millimeter zijn en komen voor in de grond, de lucht en in water. Ze lossen slecht op in water en ze zijn niet afbreekbaar. Er zijn heel veel verschillende soorten microplastic. Afvalzuiveringsinstallaties kunnen gelukkig een groot deel van de microplastics verwijderen, maar ze kunnen niet alles eruit halen, een deel belandt alsnog in ons drinkwater. In ons voedsel komt het doordat microplastics worden opgenomen door vissen en mossels. Recent is het ook in vlees en melk gevonden, mogelijk door plasticvervuiling in veevoeding. Zelfs in groente, fruit en honing zijn microplastics aangetoond. Via de wortels komt het in groente en fruit terecht. Je krijgt dus via heel veel verschillende manieren microplastics binnen. Gemiddeld per persoon zo’n 74.000 tot 90.000 deeltjes microplastics. Een bijna niet te bevatten hoeveelheid, gelukkig poep je een groot gedeelte weer uit. 

Hoe schadelijk zijn die microplastics? 

Het soort kunstof (polymeer) en de aanwezigheid van weekmakers of brandvertragers is bepalend voor de schadelijkheid. Van weekmakers is bijvoorbeeld bekend dat zij een hormoonverstorende werking kunnen hebben bij dieren. Daarnaast kan de hoeveelheid die je binnenkrijgt ook uitmaken.  De grote hoeveelheid verschillende microplastics maakt het lastig om onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten ervan. In onderzoek is aangetoond dat microplastics de darmwand, placenta, longen en ook de bloed- hersenbarrière kunnen passeren. Nanoplastics (hele kleine microplastics) kunnen in hersenen een belangrijk enzym remmen dat nodig is voor de communicatie tussen hersencellen. Ook blijkt uit onderzoek dat grote hoeveelheden microplastics ontstekingsreacties kunnen triggeren in cellen. 

Hoe schadelijk microplastics in je eten en drinken nou echt zijn, kunnen we op dit moment nog niet zeggen, hiervoor is meer onderzoek nodig. Dit maakt het ook lastig om er beleid op te maken. Omdat er wel duidelijke aanwijzingen zijn dat ze nadelige effecten hebben op onze gezondheid is het belangrijk om het zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom geven we je 2x 5 tips om minder microplastics binnen te krijgen én wat jij kan doen om de plasticsoep te verkleinen. 

5 tips om minder microplastics binnen te krijgen

  1. Gebruik servies van aardewerk, glazen of RVS (denk ook aan de drinkfles van je kind)
  2. Als je toch uit plastic drinkt, doe er dan geen hete vloeistoffen in en schudt niet 
  3. Drink thee van bladeren uit een RVS thee-ei (theezakjes zit vaak plastic in)
  4. Draag kleding van natuurlijke materialen
  5. Stofzuig regelmatig/Breng zo min mogelijk kunstof spullen in huis

5 tips om minder microplastics in het milieu te krijgen

  1. Was minder, korter, kouder en centrifugeer op een lager toerental. 
  2. Gebruik de droger zo min mogelijk
  3. Gebruik verzorgingsproducten zonder microplastics (app beat the microbead)
  4. Koop zo min mogelijk spullen en kleding van kunststof
  5. Gooi je afval in de prullenbak en raap zwerfafval op als je het ziet liggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s