Vijf tips voor een écht bijvriendelijke tuin

De insecten een handje helpen door bijvriendelijke planten in je tuin of op je balkon te zetten. Klinkt als een goed plan. Het is lente en steeds meer planten beginnen te bloeien. Mensen worden gelukkig van groen. We trekken daarom elk voorjaar massaal naar het tuincentrum om nieuwe planten en bloemen voor in de tuin of op het balkon aan te schaffen. De bijvriendelijke plant in het tuincentrum is de laatste jaren bezig aan een opmars. Iets wat door een steeds groter wordende groep mensen belangrijk wordt gevonden. Echter een groot deel van die bijvriendelijke planten in het tuincentrum is helemaal niet zo bijvriendelijk. Hoe dat zit, lees je in deze blog. 

Er zijn gelukkig steeds meer mensen zich ervan bewust dat wij, voor een groot deel van ons groente en fruit afhankelijk zijn van insecten. Deze insecten als bijen en vlinders zijn afhankelijk van bloemen voor hun voedsel. Helaas is het aantal insecten de laatste jaren enorm gedaald, onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Ook in de planten en bloementeelt worden er om een grootschalige productie te kunnen garanderen, nog heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zelfs op planten die het label bijvriendelijk hebben. 

Ondanks dat grote tuincentra zoals Intratuin, Welkoop en Groenrijk hadden aangegeven om bepaalde gevaarlijke pesticiden te gaan weren, werd dit bij een steekproef in 2021 nog steeds op de planten en bloembollen gevonden. Dit betrof ook verboden pesticiden, gevaarlijk voor de mens omdat het kan leiden tot onvruchtbaarheid en schade aan je DNA. Het gif wat op de planten zit, is enorm schadelijk voor insecten. Het ziet er misschien heel gezellig uit al die verschillende bloemen, maar de bij wordt er niet beter van. 

Vijf tips voor een écht insectvriendelijke tuin of balkon

  • Koop biologische planten, bloemen, bollen en zaden. Bijvoorbeeld via sprinklr.nl of vind een biologisch tuincentrum bij jou in de buurt via biotuinwijzer.nl 
  • Kies bloemen waar insecten van houden zoals stokrozen, kruiden of klein fruit. Ook gezonder voor jezelf als je dit biologisch eet. 
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen 
  • Selecteer je planten zo dat je van het voorjaar tot de herfst bloeiers hebt 
  • Zorg voor een bijenhotel of ander nestmateriaal voor de bij.

Ben je in een één van de grote tuincentra vraag dan waar je biologische planten en bloemen kan vinden. Hoe meer vraag bij de consument, hoe meer aandacht bij de telers om minder bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken. We wensen je een bloeiend groeiseizoen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s