Covid vaccin voor kinderen onder de twaalf – prikken of niet? 

 

De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het antwoord op de vraag of je je kind onder de twaalf tegen corona laat vaccineren is voor veel ouders lastiger te beantwoorden. Dit geldt ook voor ouders die zichzelf overtuigd hebben laten vaccineren en boosteren tegen Covid 19, inclusief onszelf. In deze hond in de pot nemen we je mee in de verschillende overwegingen. 

Waarom zou je vaccineren? 

In het algemeen vaccineer je tegen een ziekte om (ernstige) ziekte te voorkomen, de kans op infectie te voorkomen en om verspreiding van de ziekte tegen te gaan indien je besmet bent. Daarnaast vaccineer je in het algemeen om groepsimmuniteit op te bouwen waardoor een infectie minder snel tot een uitbraak leidt en je kwetsbaren beter beschermt. Groepsimmuniteit werkt pas wanneer een bepaald percentage van de groep gevaccineerd is, dit is afhankelijk van de besmettelijkheid van de ziekte. Voor mazelen is het benodigde percentage 95 procent om effect te hebben, voor Omikron is dit nog onbekend maar vermoedelijk ook zeer hoog. Daarnaast is corona een virus wat heel snel muteert, de vraag is dus hoe effectief de huidige vaccins nog zijn tegen de nieuwe varianten.

Als we kijken naar Omikron dan is de kans op ernstige infectie ook bij ongevaccineerde kinderen al zeer klein. Infectie voorkom je niet met vaccinatie en we weten inmiddels dat je wel degelijk corona kan overdragen, en dus besmettelijk bent als je gevaccineerd corona krijgt. Groepsimmuniteit kan je zeker opbouwen door veel kinderen te laten vaccineren. Dit gebeurt ook als kinderen een natuurlijke infectie doormaken. 

Zijn er dan toch redenen die wel blijven staan op dit moment? Zoals gezegd worden de meeste kinderen niet ernstig ziek van een corona infectie, echter er bestaat wel een zeldzame kans op MIS-C. Een ernstige aandoening die kan optreden na een corona infectie waarbij meerdere  organen ontsteken. Kinderen met een onderliggend lijden als een verminderde afweer, ontwikkelingsstoornis, longziekte of hartproblemen en kinderen met overgewicht hebben een grotere kans op ernstige ziekte bij covid 19. Veel harde bewijzen voor andere relaties tussen een corona infectie en gezondheid van kinderen zijn er nog niet omdat de groepsgrootte in de onderzoeken (gelukkig) heel klein zijn.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

De meeste onderzoeken voor goedkeuring van het vaccin zijn gedaan bij volwassenen, deze resultaten zijn niet één op één toe te passen op kinderen in verband met een aantal belangrijke verschillen. De celdeling van kinderen gaat bijvoorbeeld een stuk sneller dan die van volwassenen. Kinderen krijgen slechts een derde covid vaccin, omdat het is gebleken dat dit voldoende immuniteit geeft en minder bijwerkingen geeft dan een vaccin hoeveelheid voor volwassenen. Inmiddels zijn alleen in de Verenigde Staten al 20 procent van de kinderen tussen de vijf en elf gevaccineerd, dit zijn meer dan zeven miljoen kinderen. Er is dus al best wat ervaring opgedaan.

De kans op een ernstige bijwerking, zoals een zeer ernstige allergische reactie na vaccinatie met een MRNA vaccin tegen corona is gelukkig heel klein. Toch bestaan ze wel en is er een zeer kleine kans op myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en MIS-C. De kans op MIS-C is na vaccinatie wel nog kleiner dan dat je kind het krijgt bij een echte covidinfectie. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn naast angst voor de prik, een pijnlijk plek op de plek waar geprikt is, koorts en algehele malaise na vaccinatie. Voor de langetermijneffecten is net als bij volwassen nog weinig bekend. 

Wat nu te doen?

Met de Omikronvariant die razendsnel door Nederland giert, wordt er gezorgd voor een natuurlijke immuniteit onder kinderen. Of hiermee het percentage benodigd voor groepsimmuniteit wordt behaald, is zeer de vraag. Ons advies is, om bij de vraag of je je kinderen moet laten vaccineren of niet, de afweging mee te nemen of je kind al corona heeft gehad en of het een onderliggend lijden heeft waardoor het risico op corona groter is. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de situatie over een paar maanden heel anders kan zijn. Misschien weten we dan beter of vaccinatie bij de verschillende varianten die in de loop van de tijd zijn ontstaan nog wel effectief is. Hond in de pot wenst je veel wijsheid.

3 thoughts

  1. Duidelijk beschreven! En om een keuze te kunnen maken heb je veel wijsheid nodig. Want het is een hele lastige om die afwegingen te maken en zeker voor de groep kinderen. Zij zijn afhankelijk van hun ouders/volwassenen die deze keuze voor hun maken. Wat voor mijzelf een onderwerp van deze afweging ook belangrijk is om mee te nemen is hoe gezond is je leefstijl. Dit onderwerp vind ik wel onderbelicht in het hele pandemie gebeuren in de wereld. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenover staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s