Ventileren kun je leren!

Vaker last van hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieproblemen? Dit kan komen door een slechte luchtkwaliteit in je huis. In veel huizen in Nederland is deze niet optimaal. Dat kan trouwens ook prikkelende ogen en luchtwegproblemen geven. Vage klachten, waarbij het lastig achterhalen is waar het vandaan komt. In deze blog krijg je  tips om de lucht die je inademt te verbeteren.

Minder kieren in onze huizen

Een slechte luchtkwaliteit in je huis kan komen door onvoldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn huizen beter geïsoleerd en mensen zetten minder ramen open uit energie-bewustzijn. Dit kan ertoe leiden dat de lucht binnenshuis te weinig wordt ververst.

Omdat Lin in een oude boerderij woont met veel gaten en kieren, dacht ze dat dit in elk geval niet voor haar huis zou gelden. Ook is er geen schimmel in de badkamer te bekennen en zijn er nergens vochtplekken te zien in het huis. Toch blijkt ook bij haar de luchtkwaliteit niet in orde te zijn. Een luchtonderzoek uitgevoerd door een professioneel bedrijf gaf veel te hoge koolstofdioxide (CO2) levels aan.  De ramen staan nu veel meer open en Lin wordt echt uitgeruster wakker.

Hoe komt dit?

Bij elke ademhaling adem je zuurstof in en koolstofdioxide weer uit. Als de lucht niet ververst wordt, neemt langzamerhand de hoeveelheid zuurstof af.  Dit kan dus hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken. Voor mensen met astma kunnen hun klachten enorm verergeren.

Naast koolstofdioxide komt er bij elke uitademing een beetje vocht in de lucht. Zweten, afwassen, douchen etc. voegt ook allemaal vocht toe aan de lucht. In een huis wat te weinig geventileerd wordt, is de luchtvochtigheid dan ook vaak te hoog. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 60% en een omgevingstemperatuur van boven de 18ºC kunnen huisstofmijten, schimmels, gisten en bacteriën goed groeien. Uiteraard kan dit weer allerlei gezondheidsklachten opleveren, zoals allergieën, die zich uiten in prikkelende ogen en luchtwegproblemen.

Wat doe je er aan?

Meer ventileren dus! Het beste is als de lucht in alle ruimtes van het huis 24 uur per dag ververst wordt. Dat kan op twee manieren, met ventilatieroosters die altijd open staan, of door mechanische ventilatie. Naast ventileren is het goed om elke dag ongeveer 30 minuten te luchten. Daarbij zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Dit lijkt heel onzuinig omgaan met energie, maar droge lucht kan een stuk efficiënter verwarmd worden dan vochtige lucht. Er bestaan ook hele goede ventilatiesystemen, die continue de binnenlucht monitoren op CO2 gehalte en luchtvochtigheid en vervolgens ventileren als het nodig is, en dan ook nog warmte terugwinnen.

Ondanks dat je goed ventileert kan het zijn dat de luchtvochtigheid in je huis te hoog blijft. Je wil deze tussen de 40 en de 60% hebben. Dit doe je zo:

  • Maak na het schoonmaken alles goed droog, gebruik een trekker na het dweilen van de vloeren en douchen.
  • Kook met deksels op de pannen en zet altijd de afzuigkap aan tijdens het koken.
  • Droog je was zoveel mogelijk buiten.

Kijk ook eens kritisch naar de luchtkwaliteit op je werk of op de school van je kinderen. Vaak moe of concentratie problemen? Zet wat vaker een raampje open en vraag of er een professioneel bedrijf ingeschakeld kan worden om te onderzoeken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s