De tering krijgen

Krijg de tering! In Nederland is de kans groter dat je dit als verwensing naar je hoofd krijgt, dan dat je het echt hebt. De tering staat voor tuberculose, oftewel tbc. Vroeger ging je meestal dood als je het had. Nu is behandeling mogelijk, maar de ziekte staat nog steeds in de top tien van doodsoorzaken wereldwijd. Reden voor hond in de pot om er een blog aan te wijden.

Wat krijg je ervan?
Lang niet iedereen die geïnfecteerd wordt met tbc wordt ziek. De bacteriën kunnen lang in een soort slaapstand blijven en bij een lage weerstand toeslaan. Áls je ziek wordt, dan wordt je ook echt goed ziek. De meest voorkomende vorm is longtuberculose, waarbij er gezwellen (tuberkels) met een soort witte pus in je longen ontstaan. Een belangrijk symptoom is hoesten. Daarnaast kan je last hebben van nachtzweten, vermageren en koorts. De gezwellen kunnen ook in andere organen in je lichaam ontstaan, waardoor deze aangetast worden.

Hoe loop je het op?
Er is een verschil tussen open en gesloten tbc. Mensen met open tbc, waarbij een tuberkel met de buitenwereld (meestal via je luchtwegen) verbonden is, kunnen anderen besmetten. De infectie wordt voornamelijk overgedragen via de lucht, wanneer iemand met open tbc hoest of praat met consumptie. Je hoeft maar een paar bacteriën in te ademen om besmet te worden. Tuberculose kan je ook oplopen in de vorm van een SOA. De persoon waarmee je seks hebt heeft dan de genitale variant, brrrr. Het is daarnaast een zoönose, je kan het dus van dieren krijgen. Voor dierentuinen is dit dan ook een belangrijk aandachtspunt.

 

 

Hoe weet je of je het hebt?
In Nederland zijn de meeste mensen met tuberculose besmet geraakt in het buitenland. Ben je lange tijd ziek met aanhoudende hoest is het zeker verstandig naar de huisarts te gaan. De diagnose wordt gesteld door de mantoux-test. Wanneer er iemand in je omgeving tuberculose heeft, dit kan een collega zijn, maar ook iemand die in de zelfde supermarkt heeft gewinkeld, kan de GGD een oproep doen om je te laten testen. Ook als je niet ziek bent, kan je toch de bacteriën bij je dragen en moet je behandeld worden.

En dan?
Dee behandeling van een tuberculose infectie is een zware antibioticakuur van zes maanden. Helaas komt er steeds meer resistentie voor tegen de huidige antibiotica die hiervoor gebruikt worden. Mensen met een resistente vorm moeten hele zware antibiotica voor nog langere tijd krijgen. De antibioticakuren hebben veel bijwerkingen. Resistentie ontstaat omdat mensen te vroeg met de kuur stoppen, onder andere omdat de kuur zo lang en heftig is. Inmiddels komt er ook een soort super resistente vorm voor, dit vraagt een intensieve langdurige behandeling in het ziekenhuis die niet altijd slaagt. Hoogtijd dat we weer sanatoria gaan opzetten als deze ontwikkeling doorzet!

Tuberculose komt veel voor in Azië en Afrika, Lin reist binnenkort met haar gezin af naar Botswana. Busjes waarin veel mensen op een gepakt staan, kunnen een leuke ervaring zijn, maar verhoogd wel het risico op het oplopen van tbc. Vaccinatie is mogelijk, maar wordt alleen geadviseerd als je langdurig naar een hoog risico gebied gaat. Je kan natuurlijk als Japanner met mondkapje op reis gaan… Maar het algemene advies is om op reis volle kleine ruimtes te mijden en de andere kant op te kijken als iemand hoest.

19833190659_455f0926dd_z
pulmonaire tuberculose

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s