Vaccineren of titeren bij de hond?

Hond in de pot duikt in de wereld van het vaccineren van de hond. Er zijn steeds meer bezorgde baasjes die zich afvragen of het wel gezond is om je hond ieder jaar te laten vaccineren. Je hond laten titeren wordt steeds populairder, maar zoveel mensen zoveel meningen hierover. Wat is titeren en is het nuttig? Is vaccineren werkelijk verstandig? Hond in de pot zocht het voor je uit.

Vaccinatie, wat doet het?
Vaccinatie biedt belangrijke bescherming tegen een aantal ernstige infectieziektes. Bij een vaccinatie of inenting wordt een klein beetje van een dode of geattenuneerde (zwakker gemaakte) ziekteverwekker ingespoten. Het lichaam gaat hiertegen vervolgens antistoffen maken. Wanneer je in het ‘echt’ in aanraking komt met de ziekteverwekker, wordt je vervolgens niet, minder snel of minder ziek.

Vaccineren, waartegen?
Het algemene advies is om honden in Nederland elke drie jaar te vaccineren tegen de virale ziektes parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte, ook wel de grote cocktail genoemd, en jaarlijks tegen leptospirose (waaronder de ziekte van Weil). Afhankelijk van het risico hierop worden honden ook gevaccineerd tegen besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest) of rabiës.  Meer weten over het vaccinatieschema van honden? Lees hier verder.

Risico’s van vaccineren
Er is een groeiende groep mensen die hun hond niet laat vaccineren door hun angst voor de risico’s op bijwerkingen. Een vaccinatie kan inderdaad ernstige bijwerkingen hebben, maar de kans hierop is erg klein. De meest voorkomende reacties zijn een bult op de plek van de vaccinatie en wat sloomheid. De kans op een anafylactische shock (ernstige allergische reactie) en de kans op overlijden is gelukkig zeer klein. Bij een groot onderzoek met 1,2 miljoen honden bleek de kans om te overlijden 0,00025 procent, super klein dus.

Honden die ziek zijn kan je beter niet vaccineren omdat het vaccin dan mogelijk minder goed werkt. Voor chronisch zieken dieren geldt wel het advies om ze te vaccineren. Door de verminderde weerstand lopen ze sneller een risico op infectie.

Titeren bij honden
Wanneer je je hond niet standaard wil laten vaccineren, kan je er voor kiezen om hem te laten titeren bij de dierenarts. Met titeren wordt de hoeveelheid antistoffen tegen bepaalde ziektes in het bloed van je hond bepaalt. Wanneer er voldoende antistoffen aanwezig zijn, is het nog niet nodig om je hond te vaccineren. Het is niet precies bekend hoelang je hond voldoende antistoffen houdt na vaccinatie, maar het huidige advies is om bij een positieve titer pas na drie jaar weer opnieuw te titeren,  mits de puppyvaccinaties gegeven zijn. Wanneer je je hond al voor de laatste puppyvaccinatie, tussen 9 en 12 maanden, wil laten titeren, geldt het advies om dit jaarlijks te doen na een positieve titer. Is de titer zwak positief of negatief, dan is het advies om je hond te laten vaccineren.

Voor leptospirose en besmettelijke hondenhoest is het niet mogelijk om te titeren. Wil je dat je hond tegen deze ziektes is beschermd, dan zal je hem er jaarlijks tegen moeten vaccineren.

Pups en kittens zijn in hun eerste levensmaanden beschermd door de antistoffen van hun moeder (maternale antilichamen). Als je vaccineert op het moment dat deze maternale antilichamen nog aanwezig zijn, bouwt een pup geen eigen geheugen op. Wanneer deze uit het bloed verdwenen zijn, verschilt per pup. Titeren is dan ook minder geschikt voor pups. Wanneer je op dag 1 nog positieve titers hebt, kunnen deze ‘geleende’ antilichamen kort daarna al weg zijn. Je pup loopt dan onbeschermd rond. Dit betekent dat je vaak bloed zal moeten prikken om te weten wanneer het juiste moment is om te beginnen met vaccineren, geen pretje voor de pup.

Vaccineren of niet?
Wel of niet vaccineren is een kwestie van bepalen welk risico je wilt nemen. Sinds honden gevaccineerd worden komen deze ziektes slechts nog zelden voor in Nederland. Vaak gaat het bij gevallen van parvo of hondenziekte om honden die illegaal geïmporteerd zijn uit het buitenland. Als een groot percentage van de dieren gevaccineerd is, bieden ze een soort ringbescherming voor de ongevaccineerde dieren. Wanneer meer mensen hun honden niet meer laat vaccineren zullen deze ernstige infectieziektes weer toenemen in Nederland. De bruine rat, waarvan 50% geïnfecteerd is met de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt, stijgt in aantal, dus wanneer je je hond hier niet tegen laat vaccineren bestaat de kans dat hij deze ernstige ziekte oploopt. Via zijn urine kan hij ook jou besmetten.

Onze honden worden elke drie jaar gevaccineerd met de grote cocktail en jaarlijks tegen leptospirose. Voor Floris, als erfhond, is een vaccinatie tegen de kennelhoest niet nodig, Fokke gaat mee met de hondenuitlaatservice en moet daarom wel jaarlijks deze enting krijgen.

Heeft je hond al eerder bijwerkingen gehad, of wil je hem liever zo min mogelijk laten vaccineren, dan is titeren zeker het overwegen waard.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s