Vaker ziek op het kinderdagverblijf?

Zit jouw kind op de crèche? Dan is de kans groot dat jullie nu thuis verkouden of zelfs ziek zijn of zijn geweest. Een kind dat niet naar het kinderdagverblijf gaat, heeft hier veel minder kans op. Waarom is dat eigenlijk? Is het gevaarlijk of juist goed voor de weerstand?

 Vaker ziek door het kinderdagverblijf

In Nederland gaat het overgrote deel van de kinderen naar de kinderopvang. Per jaar is een kind daar gemiddeld 730 uur. Doordat er op een kinderdagverblijf veel kinderen op een kleine oppervlakte bij elkaar zijn, is de infectiedruk (het aantal ziektekiemen per oppervlak) hoog en wordt je kind dus sneller ziek dan wanneer hij of zij op kleinere schaal wordt opgevangen.

Uit onderzoek (1,2) blijkt dat kinderen die naar de crèche gaan, vaker ziek zijn dan kinderen die bij een gastouder worden opgevangen of thuis blijven: ze hebben twee keer zo vaak buikgriep, ze bezoeken twee keer zo vaak de huisarts én worden twee keer zo vaak opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties bij buikgriep. Buikgriep wordt overgedragen via poep. Oftewel fecaal-oraal contact, in gewoon Nederlands de inname van ontlasting via de mond. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een kind verschoont en er onzichtbare beetjes ontlasting aan je handen blijven zitten die je, totdat je je handen wast, overal verder verspreid. Naast buikgriep hebben kinderen die naar de crèche gaan ook een groter risico om verkouden te worden. Verkoudheidsvirussen worden overgedragen doordat kinderen elkaars speelgoed in hun mond stoppen of bijvoorbeeld bij elkaar in het gezicht hoesten. De kosten aan behandeling van buikgriep en bovenste luchtweginfecties onder dagopvangkinderen worden geschat op ongeveer 100 miljoen euro per jaar.  

 Is vaak ziek zijn ‘Goed voor de weerstand’?

Vaak wordt gezegd ‘ah joh, goed voor de weerstand.’Helaas bouw je geen weerstand op tegen buikgriep, dus de volgende keer kan je weer net zo ziek worden. Voor veel verkoudheidsvirussen gelukkig wel. Na besmetting maakt je lichaam antistoffen aan. Helaas zijn er veel verschillende virussen die zorgen dat je verkouden wordt. Wanneer er veel virusdeeltjes op een klein oppervlakte zijn, dus de infectiedruk hoog is, dan kan je ondanks je afweerstoffen ziek worden. De kans is daarom groot dat je kind alsnog constant een snottebel heeft.

 

Is het gevaarlijk? 

Je kan dus niet zeggen dat veel ziek zijn, goed is voor de weerstand. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor baby’s. Tot twee of drie maanden na de geboorte krijgt een baby antistoffen van de moeder. Eerst via de placenta, en later via de moedermelk. Hiermee kunnen ziekteverwekkers in het lichaam worden herkend. Dit zijn “geleende” antistoffen. Het afweersysteem van een pasgeboren baby heeft nog geen eigen geheugen ontwikkeld. Dat ontwikkelen begint na twee of drie maanden. een kritiek moment voor de kans op een infectie. Vaak ook precies het moment dat Nederlandse kinderen naar de kinderopvang gaan omdat moeders weer aan het werk moeten. Wanneer een baby nog borstvoeding krijgt, heeft hij nog wel profijt van de antilichamen van zijn moeder. Deze spelen vooral een rol in de afweer in de darm.

Behalve voor baby’s brengt de crèche ook extra risico’s mee voor kinderen met een mindere weerstand. De kans op een ernstig verloop van een infectieziekte, wat kan leiden tot ziekenhuisopname, is bij hen groter. Dit is ook de reden waarom vaak geadviseerd wordt premature kinderen het eerste jaar niet naar het kinderdagverblijf te brengen.

Kan je iets doen om de kans op ziekte te verminderen?
Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om je kind niet naar het kinderdagverblijf te laten gaan. Maar dat is niet echt een reële keuze voor iedereen. Een kind pas met zes maanden naar de kinderopvang brengen, wanneer het zich beter kan weren tegen virussen en bacteriën, zou al veel schelen. Hond in de pot pleit daarom ook voor een verlengd verlof voor man en vrouw. Daarnaast is het goed om te letten hoe jouw creche omgaat met hygiëne. Houden ze zich aan onderstaande punten?

  • Wordt het verschoonkussen gereinigd na elk kind?
  • Wassen de medewerkers hun handen na het verschonen en het snuiten van neuzen?
  • Moeten kinderen met diarree thuis blijven?
  • Zijn er aparte plekken voor baby’s waar niemand met schoenen loopt?
  • Worden de handen van de kinderen gewassen voor ze gaan eten?
  • Is alles in de toiletruimte afgesloten? Geen tandenborstels, knuffels etc. wat in contact kan komen met aerosolen die uit het toilet omhoog komen?
  • Wordt het speelgoed en de vloer goed schoongehouden?

Tot slot
Hond in de pot is zeker niet tegen de crèche, een goed kinderdagverblijf kan een waardevolle bijdrage geven aan de ontwikkeling van je kind. Wij pleiten wél voor langer verlof voor de ouders zodat kinderen pas met zes maanden naar de opvang hoeven gaan.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s