Giftige planten in de tuin

Veel planten in je tuin zijn giftig. Dat je moet oppassen voor bereklauw omdat ze pijnlijke brandwonden veroorzaken is vrij bekend. Vingerhoedskruid is vanwege zijn giftigheid ook een beruchte plant. Dat de hortensia en de rododendron, vaak te vinden in de Nederlandse tuin, ook giftig kunnen zijn, weten veel minder mensen. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 250 kinderen tussen tussen 0 en 4 jaar opgenomen in het ziekenhuis na vergiftiging door planten. Ook huisdieren, en dan met name de kat, kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden van sommige planten. Welke planten wil je echt niet in je tuin hebben staan met kleine kinderen? En bij een hond of kat? Hond in de pot zocht het voor je uit.

Het ene gif is het andere niet
Door de vrolijke kleuren worden kinderen extra aangetrokken door bloemen en gekleurde bessen. De meeste kinderen zijn dol op frambozen, bramen en rode besjes en denken algauw dat alle besjes lekker zijn, of op z’n minst de moeite van het proeven waard. Zeker in het groeiseizoen is het opletten geblazen dus! Je komt namelijk overal giftige planten tegen.

Bekende planten als klimop, narcissen, vlierbessen, goudenregen en de eerder genoemde hortensia en rododendron zijn allemaal giftig (toxisch). De mate van giftigheid verschilt per plant. Sommige planten zijn heel erg toxisch, van bijvoorbeeld het eten van 1 blaadje van de oleander gaat een volwassene al dood. Het eten van 3 bessen van de wolfskers is dodelijk voor kinderen. Bij de meeste giftige planten en bessen moet je gelukkig beduidend meer eten voor het dodelijk is. Bij de vlierbes zo’n 3 kilo. Al zou je bij het eten van 100 gram waarschijnlijk al wel last van buikpijn krijgen.

Bij veel planten zijn niet alleen de bessen giftig, maar ook de plantdelen, dus bijvoorbeeld de blaadjes en de bloemen. Behalve dat kinderen eerder geneigd zijn om giftige planten op te eten, zijn ze ook nog veel gevoeliger voor het gif dan volwassenen. Ditzelfde geldt voor de kat. De lelie, een frequente bloem in een boeket, veroorzaakt acuut nierfalen. Zelfs als stuifmeel op de vacht komt en ze zich schoon likken, of van het water drinken waar de plant in staat kunnen poezen dood gaan. Geen bloem om in huis te hebben als je katten hebt dus.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Het belangrijkste is je kinderen te leren dat ze nooit zomaar een bloem of besje in hun mond mogen stoppen. De allerkleinsten moet je niet alleen laten in de buurt van planten en bloemen. Verwijder alle planten in je tuin die bij een heel kleine hoeveelheid al erg giftig zijn, zoals vingerhoedskruid.  Wij hebben de aronskelk uit de tuin gehaald, maar de hortensia staat er nog.

Let ook op welke bloemen en planten je in huis haalt. De oleander is levensgevaarlijk. Klik op de link voor een handig overzicht van giftige planten voor mensen, katten en honden.

Heeft je kind of huisdier toch van een bloem of plant gegeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huis- of dierenarts vertel welk deel van de plant, hoeveel en wanneer het gegeten heeft. Weet je niet om welke plant het gaat, maak dan een foto of neem de plant mee

Een wereld zonder giftige planten zou vast heel veilig zijn, maar ook heel kleurloos. Als je de tips uit deze blog ter harte neemt, kan je er vooral enorm van genieten!

spelen met klimop
spelen met klimop

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s