Biologisch eten beter voor je gezondheid? 

Lin eet biologisch en zo veel mogelijk lokaal. Veel kan ze uit haar eigen moestuin halen. Het valt haar op hoe kwetsbaar frambozen, blauwe bessen en druiven zijn voor bederf. Terwijl ze er in de winkel toch altijd zo prachtig bij liggen. Merel, die alleen een kruidentuintje heeft, haalt haar fruit uit de super. Maar na alle verhalen over de insectensterfte en al het gif dat aan je appeltje zit, hapt dat toch wat minder lekker weg. Wil je weten hoe het zit met gif op fruit en groente en je gezondheid, lees dan verder. 


An apple a day keeps the doctor away 

Fruit en groente zitten boordevol vezels en vitaminen en zijn dan ook prebiotica. Om het te produceren wordt in de landbouw een heleboel gif gebruikt. Dit landbouwgif doodt niet alleen de insecten en parasieten die het gewas aantasten, maar ook de goede microben in de grond en de insecten die zorgen dat de planten goed groeien. Wetenschappers hebben de noodklok geluid, uit recent onderzoek blijkt dat het aantal insecten in ons land de afgelopen jaren dramatisch is gedaald. Landbouwgif heeft hier een grote rol in. Dit gif komt ook in de appels terecht en wanneer jij die appel eet dus ook in jouw lijf. Hoe slecht is dit voor je?

De dosis maakt het vergif

Zoals Paracelsus in de 16e eeuw al zei “de dosis maakt het vergif”. Welk effect pesticiden hebben op je gezondheid, verschilt per gif en hangt af van de concentratie die je binnenkrijgt. Dit kan variëren van lichte hoofdpijn tot de dood. De EFSA, de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek strenge veiligheidsmarges opgesteld voor alle pesticiden die gebruikt worden op groente en fruit. Er zit zo weinig in het voedsel dat je het veilig kan eten. Bij voedsel dat erg kwetsbaar is voor bederf, worden echter vaak meerdere soorten pesticiden gebruikt. Op druiven en aardbeien zitten geregeld meer dan 10 verschillende soorten pesticiden. Deze zijn elk afzonderlijk onder de norm, maar welk effect de combinatie van meerdere kleine hoeveelheden gif op je lichaam heeft, wordt nog onderzocht. Dit wordt dus nog niet meegenomen in het toelaten van het gebruiken van pesticiden.

In landen buiten de EU zijn sommige gifstoffen toegestaan, die hier niet meer gebruikt mogen worden. Het gekke is dat die producten hier wel in de schappen liggen. Bij controles blijkt voedsel uit landen buiten de EU vaker boven de toegestane limieten te zitten dan in de EU geproduceerd voedsel. Lokaal eten lijkt dus een veiligere optie. Als je denkt, dat gif was ik er wel even af, kom je helaas bedrogen uit. Het wassen van je eten heeft namelijk niet veel invloed op het verminderen van het aantal gifstoffen. Voor de hygiëne is het natuurlijk wel van belang. Het grootste deel van de bestrijdingsmiddelen komt in de schil terecht. Bij fruit met een zachte schil, zoals peer en perzik, trekt het makkelijker de vrucht in. Wanneer je je appel geschild eet, krijg je minder pesticiden binnen, maar ook minder vitaminen, die vooral in de schil zitten.

Is biologisch eten beter? 

Om de gewassen te beschermen, wordt er in de biologische landbouw gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp en mechanische bestrijding zoals het wieden van onkruid. Ook wordt er soms gif gebruikt. Dit gaat dan om natuurlijke en geen chemische gifstoffen zoals in de reguliere landbouw wordt gebruikt. Het is niet bewezen dat de voedingswaarden van biologisch eten beter is, dan dat van niet biologisch fruit. Het gehalte van landbouwgif dat in groeten en fruit mag zitten, is zo laag dat niet-biologisch eten veilig moet zijn. Wel is het dus onduidelijk welk effect de mix van chemicaliën op je gezondheid heeft en zit er op fruit van buiten de EU vaker pesticiden boven de toegestane norm. Een direct verschil in je gezondheid tussen het eten van voedsel uit de biologisch en reguliere landbouw is niet bewezen. Het grote verschil wat je maakt wanneer je biologisch eet is, zit hem vooral in een beter milieu. Wil je niet dat er nog meer insectensterfte is, gifstoffen in ons water komen en vruchtbare grond wordt uitgeput, kies dan voor biologisch. 

2 thoughts

  1. Mooi artikel! Ik vind dat jullie het door moeten sturen naar (de marketingafdeling) van Lidl (daar lligt veel biologisch voedsel) Misschien kunnen ze het in hun blaadje plaatsen (ik geloof dat het ‘ditjes en datjes’ heet).

    X

    Kind regards * Saludos * Hartelijke groet * Saluti a tutti *

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s